Seifert: Romský asistent pomůže s prevencí

31. 8. 2016

Tým asistentů prevence kriminality Městské policie v Holešově od začátku srpna doplnila nová posila. Čtvrtým členem skupiny totiž bude osmadvacetile­tý Rom.

Městská policie v Holešově ve spolupráci s úřadem práce zaměstnala asistenta z této menšiny zcela poprvé. Hlavním důvodem jeho přijetí je snaha o lepší spolupráci právě s romskou komunitou v několika lokalitách města.

Pracovník by měl zajistit bezproblémovou komunikaci především s Romy, působit výchovně a pomáhat jim. Měl by dokázat vyhodnotit bezpečnostní rizika a znát dobře místní podmínky a specifika této sociální skupiny. Náplní práce nového asistenta bude mimo jiné obchůzka rizikových oblastí, dohled v okolí nákupních středisek, prevence v oblasti problematiky drobných krádeží a také doprovod dětí z romských lokalit do škol a mateřinek.

„Zaměstnání uvedeného pracovníka nezatíží rozpočet města a jeho činnost je zcela finančně hrazena v rámci veřejně prospěšných prací, tedy úřadem práce. Řídit jej budou pracovníci města, a to městská policie a pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Smyslem skutečně je především zamezit konfliktům, které v některých částech města stále ještě vznikají, a dohlédnout na docházku dětí do školy a mateřských škol i jejich bezpečnost v ulici Bořenovská," uvedl starosta města Rudolf Seifert (TOP 09).

Během srpna projde nový asistent zácvikem a několika školeními, aby se například orientoval v kompetencích orgánů státní správy a samosprávy.