Seifert: Památky z Holešova bojují o prestižní cenu

23. 8. 2017

Hned dvojici zástupců má letos Holešov v aktuálním ročníku soutěže Patrominium pro futuro. Cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) instituce od roku 2014 uděluje za úspěchy v oblasti památkové péče, letos o ni bojuje celkem 24 památek ve čtyřech kategoriích. A památkáři mezi ně do dvou kategorií vybrali za celý Zlínský kraj právě dvě holešovské památky. Podpořit je hlasováním mohou i lidé na webu soutěže. V kategorii obnova památky se jedná o průčelí holešovského zámku a v kategorii objev roku pak o pozdně gotický sklep s trámovým stropem čp. 26 na náměstí Dr. E. Beneše.

Ceny sice nemají žádnou finanční dotaci, jejich případné udělení ale podle vedení radnice zvýší atraktivitu města a památek zejména pro turisty a veřejnost. „Pro Holešov je ctí, že kroměřížské územní pracoviště NPÚ nominovalo dvě místní památky. Holešovský zámek město obnovuje již dvanáct let a vybudovalo z něj skutečné kulturní centrum širokého regionu, nominace je tedy určitým zadostiučiněním za píli těch, kteří se o koupi i obnovu zámku a zahrady zasadili," míní holešovský starosta Rudolf Seifert (TOP 09).

Holešovský starosta připomněl také obnovu fasád zámku se střechou a okny, která letos končí. „Město dokázalo ve spolupráci s památkáři prosadit zásadně průlomový návrat k historické barevnosti i zachování velké části původních omítek," dodal Rudolf Seifert.

Středověký trámový strop a jeho zadokumentování je podle něj také významným počinem, protože nikdo nepředpokládal, že konkrétně v domě čp. 26 by mohlo něco podobného „přežít".

„Díky holešovským historikům i pracovníkům NPÚ je tato památka zajištěna a zůstane zachována pro příští generace," pochvaluje si starosta. Součástí soutěže je i hlasování, o laureátovi ceny Památky děkují totiž rozhoduje veřejnost a získává ji počin, který zvítězí v on-line hlasování. Na webu soutěže Patrimonium pro futuro jsou ve čtyřiadvaceti medailoncích lidem k dispozici textové i obrazové informace o jednotlivých zachráněných památkách, hlasovat je možné do 15. září.

Zvítězí počin s největším počtem hlasů a vítěz bude vyhlášen na slavnostním předávání cen v úterý 3. října na zámku v Bučovicích, kde získá cenu veřejnosti Památky děkují v podobě křišťálové plakety.

Zdroj: Kroměřížský deník, titulní strana, 23. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme