Seifert: Ochrana důležitého buku se vyplatila

15. 8. 2016

Bouřce a silnému větru padla za oběť dominanta zámecké zahrady v Holešově – buk červený. Majestátný košatý strom rostl před zámkem zhruba 150 let. Město nyní musí rychle vyřešit otázku, zda se jej podaří ještě nějakou dobu udržet, nebo přijdou na řadu pily.

„V prvé řadě jej musíme zajistit staticky, protože se naklání k zámku. Kdyby spadl, nadělal by spoustu škody," poznamenal starosta Holešova Rudolf Seifert.

Radní počkají na odborný posudek. Moc nadějí ale strom zřejmě nemá. Už několik let jej ničí dřevomor kořenový, a proto byl pod zvýšeným dohledem. Radnice nechávala pravidelně opakovat tahové zkoušky, které posuzují odolnost stromu, zajistila také bezpečnostní vazby v koruně. „To se nyní ukázalo jako rozumné, protože větve nespadly přímo na zem, ale zůstaly viset na popruzích," podotkl Seifert.

Stav stromu se zdál být dobrý, další prověřování odborníci naplánovali až na rok 2020. Nyní je ale zhruba třetina stromu pryč a řada lidí ve městě je tím zaskočená. Ačkoliv není opředený žádným tajemstvím ani pověstmi, býval cílem výletů a místem, které lákalo k focení. Byl natolik výrazný, že jej nebylo možné minout. Snad každý, kdo do parku zavítal, postál v jeho stínu.

Jeho přesné stáří není známo. Vysadili jej zřejmě ve druhé polovině 19. století, když upravovali park. Jisté je, že původně byly dva – jeden na každé straně zámku. „Na fotografiích z počátku 20. století už ale vidíme jen jeden strom. Druhý zřejmě uhynul," řekl holešovský historik Karel Bartošek.

V době, kdy zámek vlastnily šlechtické rody, byl ještě mladým stromem, v dominantu dorostl až po druhé světové válce a znárodnění zámku. Od té doby dotvářel podobu historické stavby.

„Byl odsouzený k zániku a někteří experti radili, ať jej pokácíme. Ale pro lidi ve městě byl velmi důležitý, a proto jsme se snažili jej udržet co nejdéle," vysvětlil Seifert.

Pozici nejcennějšího stromu ve městě nyní převezme líska turecká, která roste ve Smetanových sadech.

zdroj: MF Dnes, str. 13, 15. 8. 2016

Volby: