Přijďte k nám. Město zahájilo námluvy s obří společností Amazon

24. 5. 2013

Zlín – Nové distribuční centrum největšího světového internetového prodejce, americké společnosti Amazon, by mohlo sídlit ve Zlíně. Takový je alespoň názor vedení radnice, které už oslovilo vrcholné představitele Amazonu s nabídkou jednání.

O příchodu obřího internetového prodejce Amazon do České republiky informoval jako první deník E15. Podle něj bude společnost v distribučním centru zaměstnávat asi tisícovku lidí. Česko se má stát první evropskou zemí na východ od Německa, v níž bude Amazon v tomto rozsahu působit.

Vedení zlínské radnice nepochybuje, že má Amazonu co nabídnout. „Disponujeme výhodnou polohou uprostřed Evropy, dobrou dopravní dostupností a dostatečným množstvím kvalifikovaných lidí. K příchozím investorům se chováme velmi vstřícně, v nabídce máme dostatek kvalitních rozvojových ploch,“ shrnul největší přednosti Zlína primátor Miroslav Adámek.

Podle zastupitele Vojtěcha Jelínka, který je součástí vyjednávacího týmu radnice a podílel se na přípravě podkladů pro Amazon, je město připravené tomuto významnému zaměstnavateli vyjít maximálně vstříc. „Dokážeme, společně s našimi partnery, zabezpečit velmi nadstandardní podmínky jejich podpory. Proto nepochybuji, že naše nabídka bude konkurenceschopná těm ostatním,“ prohlásil Vojtěch Jelínek.

Společnost Amazon by byla pro město Zlín mimořádně atraktivním partnerem. Jde o největší a zároveň i jeden z nejstarších internetových obchodů na světě. V současnosti prodává různé zboží, například knihy, muziku, hračky nebo módu. Deník E15 uvádí, že pýchou Amazonu je elektronická čtečka Kindle, kterou vyvinul a stále vylepšuje.

To, že Zlín je schopen poskytnout významným zaměstnavatelům zajímavé podmínky, potvrdily nedávné ukončené „námluvy“ s energetickým gigantem RWE AG, který hledá nové sídlo pro své servisní centrum pro Evropu. Jeho představitelé se nabídkou města několik měsíců seriózně zabývalo. V jeho neprospěch nakonec převážilo to, že nedisponuje letištěm a má málo obyvatel. „Po podrobném vyhodnocení všech nabídek jsme dospěli k názoru, že pro naše účely budou vhodná pouze sídla  s několika sty tisíc obyvatel. Současné vedení Zlína ale projevuje obdivuhodné úsilí o přivedení zahraničních investorů. Nepochybuji, že v následujících letech bude dynamickým a rychle se rozvíjejícím městem se spokojenými obyvateli,“uvedl v dopise primátorovi Martin Hermann, vrcholný představitel RWE AG.

Fakt, že město může být pro významné investory velmi atraktivní, potvrdily i závěry nedávno dokončeného dokumentu s názvem Strategie rozvoje statutárního města Zlína do roku 2020. Jeho analytická část identifikovala, že Zlín má dobře rozvinuté podnikatelské prostředí s nadprůměrným podílem průmyslové výroby a disponuje kvalitní pracovní silou.