Nové dělení daní: Zlínský kraj získá téměř miliardu

7. 12. 2011

Více peněz z daní než doposud získají v dalších krizových letech také všechna města a obce ve Zlínském kraji. Tedy, pokud vláda schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Zákon vypracovalo Ministerstvo financí a vláda jej projednává právě dnes. Mezi obce v kraji se v případě, že zákon projde, rozdělí navíc téměř miliarda, což pro představu odpovídá například 250 kilometrům kvalitních cyklostezek, které by teoreticky mohly vést téměř po celém obvodu Zlínského kraje. Čtyři okresní města v regionu mohou mít navíc až 98 milionů korun.

Konkrétně: Kroměříž by mohla získat více než 30 milionů korun, Uherské hradiště téměř 28 milionů korun a Vsetín o bezmála 26 milionů korun více. Krajský Zlín by si polepšil o 14,2 milionu korun, ovšem největší přínos bude mít novela pro malé obce s dvěma až pěti tisíci obyvateli, kteří jsou nyní při přerozdělování daní nejvíce znevýhodněnou skupinou.

Změna rozpočtového určení daní je pro TOP 09 zásadní prioritou podobně jako například daňová či důchodová reforma. „Starostové většiny obcí náš zákon jednoznačně podporují. Pro rozvoj obcí v kraji je nezbytné, abychom prosadili zákon o rozpočtovém určení daní v podobě, jak ho zpracovalo Ministerstvo financí. Předpokládám, že projednávání v parlamentu sice nebude jednoduché, ale přesto věřím, že zvítězí zdravý rozum, říká krajský předseda Evžen Uher.

Změna v rozpočtovém určení daní má širokou podporu mezi českými starosty i občany. To minulý týden potvrdily také desítky starostů ze Zlínského kraje, kteří na setkání ve Zlíně vyzvali poslance a senátory, aby co nejrychleji rozdělování daní změnili.

Prostřednictvím serveru obcelidem.cz nově oslovují lidé poslance ze svých krajů a snaží se je aktivně přesvědčit, aby pro změnu financování obcí hlasovali. Ze stránek www.obcelidem.cz už také obyvatelé odeslali 338 mailů svým starostům a 711 mailům svým poslancům s výzvou, aby podpořili návrh Ministerstva financí na nové rozdělení daní, a také s nápady, jak by v budoucnu mohly jejich obce s nově získanými penězi naložit. Webové stránky evidují už více než 30 tisíc návštěv.

 

Bc. Emil Sedlařík

krajský manažer

604 229 311

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme