Navrátil: Hejtman má dobře hospodařit, ne jen odpouštět dluhy

6. 4. 2016

Krajské zdravotnictví ve Zlínském kraji na tom není zrovna nejlíp a utápí se v dluzích. Hejtman Mišák (ČSSD) se rozhodl, že nemocnicím promine dluh ve výši skoro 200 milionů korun. Místo systémového řešení tak udělal jen populistický tah před krajskými volbami.

Krajské nemocnice je třeba stabilizovat, to je pravda. Proto kraj půjčil nemocnicím ve Zlíně, Kroměříži a ve Vsetíně v roce 2014 celkem 210 milionů korun. Teď je dluh odpuštěn a krajské koalice se může ohánět tím, jak oddlužuje nemocnice. Je ale otázka, jestli to k něčemu bude. Nemocnice v Kroměříži dokázala kraji vrátit 17 milionů, nemocnice Tomáš Bati ve Zlíně ani korunu. Vše je totiž o přístupu k hospodaření. Nemocnici v Kroměříži se daří hospodařit odpovědně, ve Zlínské se nic nezměnilo. Jenže nemocnice musejí opravdu hospodařit s rozmyslem, jinak jim žádné odpouštění dluhu nepomůže.

Není náhoda, že byl dluh odpuštěn právě teď. Za necelého půl roku tu máme krajské volby a současná koalice ČSSD, KSČM a SPO – tehdejších Zemanovců – se jistě bude pyšnit tím, jak nemocnice oddlužuje a stabilizuje. Není divu, když jsou v koalici účastni komunisté. Ti přece vždycky říkali, že zdroje jsou. Stačilo by více odpovědnosti a zdroje mohly být použity na něco jiného. Takových 210 milionů například na podporu mládežnického sportu by opravdu nebylo k zahození.

Vlastislav Navrátil, lídr TOP 09 do krajských voleb

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme