Nákup elektřiny a papíru přes e-aukci šetří miliony

26. 1. 2012

Více než čtyři miliony korun už v letošním rozpočtu ušetřil zlínský magistrát díky internetu. Prostřednictvím elektronické aukce mohli úředníci nakoupit levnější kancelářské potřeby, papírenské zboží, elektrickou energii i zemní plyn.

Jde o metodu, kterou dobře znají třeba maminky na mateřské dovolené. I pro ně na internetu existuje server, na kterém se v aukcích prodává oblečení pro děti, boty, hračky i dětský nábytek. Stejně funguje i e-aukce, kterou začali používat úředníci zlínské radnice.

Principem elektronické aukce je to, že o zakázku soutěží dodavatelé v přímém souboji a vítězí nejnižší cenová nabídka.

„Fakt, že o zakázky usiluje více dodavatelů, vede při minimálních vstupních nákladech k vysoké finanční úspoře,“ vysvětlila náměstkyně primátora Alena Zubalíková.

Tímto způsobem nakoupil odbor vnitřní správy magistrátu třeba kancelářský materiál za 1,3 milionu korun. To je o 200 tisíc korun méně, než byla cena, od které se začalo soutěžit.

Ještě větší úsporu přinesl nákup elektřiny a zemního plynu. Radnice tyto energie koupila za 20,25 milionu korun. „V porovnání s platnými ceníky na letošní rok dosáhla v tomto případě úspora čtyř a půl milionu korun,“ upozornil hlavní městský energetik Pavel Belza.

Tím by měly být uhrazeny energie nejen pro budovy magistrátu, ale například i pro desítky základních a mateřských škol ve Zlíně, městské divadlo nebo zoologickou zahradu.

Přes internet nakupovala radnice elektřinu a kancelářské potřeby i loni. Už tehdy zaplatil Zlín za elektřinu o 1,5 milionu méně než v roce 2010.

Proto chtějí radní v tomto systému pokračovat i dál. Řada měst s tím má totiž dobré zkušenosti. Například v Bruntále vysoutěžili pomocí aukce opravy přechodů pro chodce, cyklistické značení, rekonstrukci kanalizací, budov, mostů a silnic nebo stavbu parkoviště.

Radní ve Zlíně proto investovali 400 tisíc korun a nakoupili vlastní elektronický systém.

„Bude řešit jednak oblast e-aukcí, ale také zadávání veřejných zakázek,“ upřesnila Zubalíková.

Systém vyřeší celou aukci nebo výběrové řízení od začátku až do konce. Software bude k dispozici pro Technické služby, Stezu, Pohřebnictví, Nemovitosti města Zlína i zoo Lešná.

FAKTA Elektronické úspory

Zlínský magistrát už letos ušetřil za nákup prostřednictvím e-aukce 4,7 milionu korun. Kancelářský materiál vysoutěžili úředníci za 1,3 milionu. Elektřinu a zemní plyn nakoupil magistrát za 20,25 milionu. V roce 2011 radnice koupila v e-aukci elektřinu o 1,5 milionu levněji než rok předtím.

26.1.2012    Mladá fronta DNES    Strana 4    Kraj Zlínský

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme