Kroměřížská nemocnice a vize budoucnosti zdravotních služeb Zlínského kraje

25. 1. 2019

V souvislosti s informacemi o údajném odvolání - pevně věřím, že se nepotvrdí, protože pro ně zatím nevidím žádný pádný argument - ředitelky kroměřížské nemocnice MUDr. Lenky Mergenthalové vyjadřuje krajská TOP 09 ústy svého předsedy Víta Peštuky následující stanovisko.

Z informací, které mám k dispozici ohledně hospodaření kroměřížské nemocnice pod vedením MUDR. Mergenthalové jsem toho názoru, že paní ředitelka vedla a vede nemocnici dobře. Pokud se neobjeví jiné informace, které by svědčily o jejím manažerském selhání či závažném pochybení, mohlo by se jednat, dle mého názoru spíše o odvolání motivované její nedostatečnou loajalitou k projektu stavby nové krajské nemocnice nebo jinými problémy, o kterých mi v této chvíli není nic známo. V oblasti loajality s projektem holdingu a stavby nové KNTB, však podle mého názoru ředitelka kroměřížské nemocnice nepochybila, protože mi není známo nic o její veřejné kritice tohoto projektu, který by si určitě zasloužil více pozornosti a domýšlení všech ekonomických a personálních konsekvencí pro celý Zlínský kraj.

Ještě větším problémem, než případné odvolání současné ředitelky, je však uzavření lůžkové části očního oddělení. Kdo uzavření lůžkové části se zdravotní pojišťovnami vyjednal? Jaká byla v této věci úloha v této věci předsedy představenstva Dr. Maráčka? Proč nebyla veřejnost a místní samospráva předem o tak zásadní změně informována? Opakovaně jsme od pana hejtmana Jiřího Čunka slyšeli, že se nic rušit nebude. Doslovně v článku ze dne 21.6. 2018, který lze dohledat na stránkách Zlínského kraje, tvrdí: „Petice se vlamuje do otevřených dveří, protože nikdy jsme nemocnice ani oddělení rušit nechtěli. Petici podepisujeme s tím, že podle nás žádá málo. My chceme péči v nemocnicích nejen zachovat, ale budovat je na moderní zdravotnická zařízení."

Co zrušení lůžkové části očního oddělení může znamenat v praxi? Občas jsou v nemocnici třeba konziliární služby očního lékaře a bez lůžkového oddělení dříve či později oční péče v nemocnici zanikne úplně. Pacient s očním problémem tak bude muset do Zlína. Už dnes se takový případ může vyskytnout, pokud přijde pacient v době pohotovosti, kdy oční oddělení nefunguje. S čerstvým poraněním oka není možné řídit, sanitku takovému pacientovi volat dle metodiky pojišťovny nelze, protože je schopen chůze. Taxi včetně čekání vyjde na několik set korun.

Závažnou zprávou posledních dní je i hrozící stávka zdravotnického personálu v KNTB, která je indikátorem pokračující značné personální destabilizace v tomto zdravotnickém zařízení. Tato situace může být výsledkem špatné personální politiky v krajské nemocnici. Nestandardně vysoký počet vyměněných vedoucích lékařů nesvědčí mnoho o manažerské kompetentnosti vedení nemocnice.

Chybné personální kroky, kterých jsme svědky, mohou vést k ohrožení jedné ze základních jistot obyvatel Zlínského kraje i města Kroměříže. A tou je právo na zdraví a jeho odraz v odpovídající a funkční síti zdravotních služeb, která stojí a padá na kvalitním personálním zajištění. Bez toho nebude fungovat ani KNTB obnovená na starém místě, které mimochodem vybral vizionář Tomáš Baťa, ani na novém, které vybral jiný vizionář už ne tak slavného jména. Inu není vizionář jako vizionář.

Vít Peštuka, krajský předseda TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme