Kroměříž odložila rozhodnutí o zákazu hazardu ve městě

28. 11. 2011

KROMĚŘÍŽ Přistoupí Kroměříž k zákazu výherních automatů? O tom mělo být jasné v závěru minulého týdne po jednání zastupitelstva. Jenže není. Rozhodnutí se o měsíc odkládá.

„Dává to prostor lobbistům. Dostanou tak víc času ovlivnit zastupitele,“ zlobí se zastupitel Richard Kreml (SZ).

Právě on svým kolegům předložil na jednání text vyhlášky, která by zakazovala výherní automaty a videoterminály na celém území města.

Zastupitelé se ale rozhodli, že vyhlášku ještě dají na posouzení radě města a za měsíc se k ní vrátí. „Věřím, že zastupitelé jsou soudní lidé, a i kdyby se je snažil někdo ovlivnit, nepochodí,“ reagovala starostka Daniela Hebnarová.

Kreml ale varuje, že hazardní lobby v Kroměříži působí už dlouhou dobu. „Je to legální činnost, netvrdím, že někoho ze zastupitelů podplácejí. Ale samozřejmě že nespí a hájí své zájmy,“ varuje.

Město ročně vydělá 8 milionů

Ve hře tak zůstávají celkem tři možnosti. Buď radnice vytlačí hazard z historického centra, z celého města, nebo neudělá nic.

„Bavit se jen o centru je nesmysl. Problém s automaty není vedle zámku. Je tam, kde žijí lidé s nízkými příjmy a nebo na sociálních dávkách,“ soudí Kreml. V tuto chvíli má ale radnice vliv jen na výherní automaty. To jsou starší typy strojů, do kterých se vhazují mince.

Na videoterminály, které už umí přijímat také bankovky nebo platební karty, nedosáhne. To se může změnit nejdřív na začátku roku 2015.

Ozývat se začínají také obyvatelé místních částí. Ptají se, kam zmizí automaty z centra, a obávají se toho, aby neskončily právě v okrajových částech.

„To bychom se rozhodně postavili proti. Máme tady dva automaty a přesto znám lidi, kteří kvůli nim mají velké problémy,“ řekl například předseda osadního výboru ve Vážanech Emil Sedlařík.

Město má z automatů a terminálů ročně v rozpočtu zhruba 8 milionů korun. Pro představu: je to jen o milion vyšší částka, než jakou radnice ročně doplácí na provoz městské hromadné dopravy. Neziskovým organizacím letos rozdělila polovinu, zhruba čtyři miliony.

„Peníze už skutečně nemáme kde brát. Rok 2012 bude naprosto krizový,“ uvažuje Hebnarová.

Pokud rada text vyhlášky schválí, bude to na začátku prosince. Zastupitelé ji znovu uvidí dva dny před Štědrým dnem.

„Termíny stíháme. 23. prosince ji můžeme zveřejnit a od ledna bude platit,“ uklidňuje Hebnarová. Od Nového roku tak mohou z města výherní automaty zmizet.

To se ale pomalu děje už nyní. Provozovatelé heren a restaurací je totiž mění za modernější a výkonnější videoterminály, u kterých si mohou být jistí dalšími třemi lety provozu.

„To, že na konci roku 2014 získáme vliv na terminály, je spíš příslib. Jestli to tak opravdu bude, není jisté,“ upozornila Hebnarová.

Videoterminálů je v současnosti v Kroměříži 174. Sečíst je ale možné jen „mateřské servery“.

Kolik hracích zařízení je na ně napojeno, nespočítá nikdo. Starých výherních automatů je jen málo přes stovku.

„23. prosince můžeme vyhlášku zveřejnit a od ledna bude platit.“ Daniela Hebnarová starostka Kroměříže

Mladá fronta DNES | Rubrika: Kraj Zlínský | Strana: 4 | Autor: Petra Procházková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme