Jantarová stezka na Rakouské straně již v r. 2017, budeme stále otálet?

19. 12. 2011

Minulý týden jsem přemýšlel o tom, jaký význam má pro náš kraj vybudování nové rychlostní komunikace R 55, která se zatím zastavila v Otrokovicích. Přirovnal jsem ji k Jantarové stezce, po které po staletí pulzovala čilá obchodní, kulturní a společenská výměna ve směru sever – jih a přinášela našemu kraji rozvoj, vědění a prosperitu.

Proto jsem byl velice mile překvapen, když jsem se v tisku dočetl, že naši sousedé na jihu nezahálejí, a také jsem se trochu zastyděl, že nejsme tak pružní jako oni. Dolnorakouská vláda prohlásila totiž výstavbu dálnice Vídeň – Brno za svou prioritu a o tomto záměru informovala Jihomoravský kraj. Rakouský úsek má být přitom hotov do r. 2017.

Tato informace by měla být výzvou pro politické orgány Zlínského kraje. Pokud bude hotov rakouský úsek, zcela přirozeně se nabízí priorita postavit náš úsek Zlín – Rakouská hranice. Vím, že výstavba rychlostních komunikací není v kompetenci kraje, nicméně je třeba jednat s příslušnými státními institucemi, které to mají v kompetenci a stavbu prosadit.

Řada podnikatelů, firem a také živnostníků by jistě tuto cestu přivítala, protože naše hospodářství je zaměřeno proexportně a kvalitní a rychlé spojení je jeho základní podmínkou.

Orgány Zlínského kraje mají zpracovány strategické materiály rozvoje dopravní dostupnosti a obslužnosti kraje, myslím si ale, že rychlostní komunikace R 55 – nová Jantarová stezka – by měla dostat větší váhu a stát se prioritou. Nebo si myslíte, že chtít být ve Vídni za cca dvě hodiny, třeba na pracovní schůzku nebo třeba jen za kulturou za to nestojí?

Evžen Uher

předseda TOP 09 ve Zlínském kraji

19. 12. 2011 Uherské Hradiště

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme