Činč: Dnes rozhodujeme o demokratické budoucnosti naší země

10. 4. 2018

(Upravený proslov ze setkání NE Babišovi v dalším zneužívání moci! ve Zlíně)

Ahoj Zlíňáci,

dobrý den, pane prezidente

a dobrý den, pane premiére v demisi,

nejdříve chci poděkovat všem maminkám, tatínkům, dědečkům a babičkám, zkrátka všem, kteří se v listopadu 1989 nebáli vyjít na svá náměstí a vybojovali svobodu. Díky vám tu mohu dnes stát a sdělit vám svobodně své myšlenky.

Jsem již rok členem politické strany TOP 09. Jsem jejím členem, protože je jednoznačně demokratická a ztotožňuji se s většinou názorů, které prosazuje. Dnes tu ale nechci mluvit jako někdo z TOP 09. Dnes chci mluvit jako OBČAN. OBČAN zklamaný, naštvaný a podvedený.

Pane prezidente, pominu všechny vaše kauzy z dob dávných, na které se bohužel zapomnělo. Pominu také váš postoj k Rusku, který Českou republiku staví do role nedůvěryhodného partnera v očích našich spojenců. Mimochodem, jsme členy Evropské unie a NATO, nikoliv nějakého obdobného ruského společenství. Vaše volební heslo znělo "Tato země je naše". Tak já vám říkám, že tato země není ani vaše, ani vašich kamarádů. Není ani neexistující pražské kavárny. Tato země je nás všech, bez ohledu na politická smýšlení, která vy nerespektujete a rozdělujete tím naši společnost. Možná si někteří z vás všimli, že Miloš Zeman při svém inauguračním slibu nepoložil ruku na ústavu, jak je zvykem. Někomu se může zdát, že je to maličkost. Já v tom však vidím symboliku toho, co nás v příštích letech čeká.

V těchto dnech stojíme před rozhodnutím, zda-li budeme i nadále západní demokratickou zemí, anebo zda-li se znetvoříme na demokracii formální, vedenou oligarchy. Takové systémy již fungují v Bělorusku, na Ukrajině anebo v Rusku.

Dnes zvítězí trestně stíhaný oligarcha a zítra může prosadit své referendum o vystoupení z Evropské unie populista s fašistickými sklony. Dílo by tak bylo dokonáno.

Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš neměl nikdy v úmyslu vytvořit vládnoucí koalici. Stejně jako v jeho byznys odvětvích, tak i v politice je Babišovým cílem autokracie. Proto také nikdy nepřistoupil na jedinou podmínku, která by vedla k sestavení fungující vlády. Tou podmínkou je rezignace na post premiéra. Babišovo tisíckrát omílané heslo "pojďme makat, nebo my jediní makáme" je jako zbytek jeho hnutí pouhý marketingový tah. Babiš si uvědomuje, že nejvýhodnější pro něj budou předčasné parlamentní volby. V těch totiž může získat nadpoloviční počet mandátů a demokratické strany mohou zůstat před branami poslanecké sněmovny.

Na svém vítězství již začal pracovat. Vymyslel slevu na jízdné, která mimochodem bude stát daňové poplatníky 6 miliard korun ročně. Na tyto účely škrtnul například ministerstvu školství 400 milionů korun. Toto je ve skutečnosti hanebné kupování si voličských hlasů. Babišovi nejde o blaho občanů. Jde mu o udržení své vlastní moci.

Respektujeme výsledky voleb, ať parlamentních, nebo prezidentských. Vy prosím respektujte ústavu a názor 4 a půl milionu vašich nevoličů, což je mnohem více, než vašich podporovatelů. Odstupte z funkce premiéra. Pokud tak neučiníte, přijdeme znovu a bude nás víc.

Děkuji.

Lukáš Činč, člen TOP 09 a člen TOP tým Zlín