Baroň: Studenti se na Zlínsko nevracejí. Mají důvod?

3. 8. 2016

Tisíce mladých lidí ze Zlínska odcházejí každoročně studovat na vysoké školy do Brna, Prahy nebo třeba Ostravy. Celkem jich je 14 000, což je polovina průměrného okresního města. Většina z nich se pak do regionu nevrátí. A není pravda, že by nechtěli.

Populace ve Zlínském kraji stárne, stejně jako v celé Evropě. V roce 2015 byl průměrný věk obyvatel Zlínska 42,2 let. Přitom ještě před patnácti lety to bylo 38,4. Zdravotnictví je na lepší úrovni, lidé se dožívají vyššího věku, tím pádem je více lidí ve starobním důchodu. Je logické se ptát, co to pro nás znamená do budoucna, když populace stárne a mladí lidé odcházejí z regionu.

Upřímně, člověk nemusí být zrovna expertem na demografii, aby si to dokázal představit. Minimum lidí v mladém produktivní věku s rodinami. Méně pracovních příležitostí a menší ochota investorů na Zlínsko přicházet. Snižující se počet obyvatel, se kterým bude spojeno vylidňování regionu.

Mimochodem, kraj se vylidňuje již nyní. Každoročně na Zlínsku žije zhruba o 1 000 obyvatel méně. Z těchto důvodů je pro nás důležité mladé lidi v kraji alespoň udržet. Úkol je to velice těžký, ale nebude nereálný. Aby z kraje mladí lidé neodcházeli, musí mít dostupné bydlení a dostatek pracovních příležitostí. S byty na Zlínsku problém není, je jich dost. Drtivá většina mých spolužáků z vysoké školy nebo i ze střední školy, odešla ze Zlínska právě kvůli nedostatku pracovních míst.

Nové pracovní místa nevytvoří politik. Vytvoří ho lidé. Firmy nebo jednotlivci. A ty je potřeba v tomto snažení podpořit. Třeba tím, že vytvoříme Karierní centrum Zlínského kraje. Jeho hlavním úkolem bude koordinace stáží a praxí mezi ŠoŠ, VoŠ či VŠ a firmami.

Podpořme finanční při prvním založení živnosti občany do 30 let s podmínkou mít po dobu 3 roky od čerpání podpory trvalé bydliště ve Zlínském kraji. A podporujme malé průmyslové zóny, místo megalomanské, dodnes neobsazené zóny v Holešově. Příkladem může být Lukov na Zlínsku. Podpoříme investory tam, kde skutečně podnikat chtějí, nikoliv tam, kde si to přeje politická reprezentace.

Toto jsou reálné, uskutečnitelné a věřím i prosaditelné kroky, jak zamezit vylidňování Zlínského kraje. Pomůžou zaměstnavatelům, zaměstnancům, živnostníkům.

Zlínský kraj má na víc

Milan Baroň, kandidát do krajského zastupitelstva

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme