Adamová: Snižme počet dětí v ústavní péči

1. 3. 2017

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila odborné diskuse o nové koncepci péče o ohrožené děti ve Zlínském kraji. Místo ústavní péče tu funguje péče ambulantní a terénní a děti do tří let v ústavech vůbec nekončí. Stejný systém by podle Pekarové Adamové mohl fungovat i v dalších krajích.

„V České republice vyrůstají stovky dětí v ústavech. Přitom mnoho z nich by vůbec nemuselo být odebráno z rodiny, pokud by se rodině včas dostalo odborné pomoci. Pokud už dítě musí být z rodiny odebráno, je pro něj ve většině případů lepší pěstounská péče než ústavní výchova. Těmito principy se řídí ve Zlínském kraji a během posledních let se jim podařil systém služeb pro ohrožené děti transformovat a děti do tří let už zde v ústavech nenajdeme," říká po návštěvě Dětského centra ve Zlíně poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zlínský systém by podle Markéty Adamové Pekarové mohl fungovat v dalších krajích. „Považuji to za skvělý příklad i pro ostatní kraje a budu prosazovat, aby se stejnou cestou vydali i v ostatních koutech Česka," pokračuje místopředsedkyně TOP 09, která se v Poslanecké sněmovně dlouhodobě zabývá sociální problematikou jako členka výboru pro sociální politiku.

O projektu, jehož podstatou je snížení pobytové kapacity pro děti v ústavech, které Zlínský kraj zřizuje, a primární využití ambulantní a terénní péče, diskutovala Markéta Pekarová Adamová s krajskou radní pro sociální oblast Michaelou Blahovou (KDU-ČSL) a vedoucí odboru sociálních věcí Helenou Miklovou. Cílem projektu je, aby dítě mohlo setrvat s rodiči nebo s jinými blízkými osobami a nebylo umisťované do ústavů.

Ve Zlínském kraji Markéta Pekarová Adamová navštívila také Charitu v Uherském Hradišti a místní chráněné bydlení nebo domov pro seniory v Holešově. „Seznámili jsme se s kvalitními sociálními projekty ve Zlínském kraji. Osobní setkání s klienty a personálem byla velmi inspirující. Sociální politika si skutečně zaslouží silnou pozornost TOP 09," uvádí Vít Peštuka, člen krajského výboru TOP 09, který poslankyni doprovázel.

V závěru návštěvy se Markéta Pekarová Adamová zúčastnila debaty se členy a podporovateli TOP 09 ve Zlíně. „Cílem TOP 09 je podpořit střední třídu, tedy všechny, kdo jsou samostatní, odpovědní a pracovití a kteří vytvářejí hodnoty. Chceme, aby byl hlas střední třídy více slyšet. Proto jsme připravili Vizi 2030, kde je na zájmy střední třídy kladen velký důraz. Silná střední třída je zárukou stability celé společnosti," zakončila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 

Emil Sedlařík, krajský manažer

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme