Ententýky dva špalíky, kdo vyletí z politiky?

3. 10. 2014

Charles de Gaulle jednou prohlásil, že dospěl k závěru, že "politika je příliš vážná věc, než aby mohla být přenechána jen politikům".

Nevím jak vy, ale já s tímto moudrým pánem, který byl nejenom francouzským prezidentem, ale především také politikem, v tomto směru bezvýhradně  souhlasím.  Má snad takový "politik z povolání", který nikdy nedělal nic jiného, žije léta ve svém uzavřeném světě mnohdy zcela odtrženém od každodenní reality, a  za hlavní náplň své práce považuje "politikaření", nějaký patent na onu správnou a všeobecně prospěšnou politiku? On si to možná myslí a bude si to myslet tak dlouho, než mu někdo nedá jasně najevo, že už to prostě stačilo a že o jeho další službu nemá zájem.

A ten "někdo" může být každý, kdo se rozhodne využít svého volebního práva a přijde k volbám.

Můžeme si ovšem položit otázku, komu jinému, než jen politikům, by měla být politika přenechána? Pokud jde o Senát, který sice řada lidí považuje za zbytečný, ale marná sláva, je to součást našeho ústavního pořádku a pojistka před "sněmovním zdivočením", tak  nepochybně lidem, kteří mají něco odžito,  takže mají životní i profesní  zkušenosti, přicházejí z jiného "nepolitického" světa a mají ještě  - slovy básníka - "jarost orla"...

Takže  dnešní předvolební sloupek zakončím variací na jedno dětské rozpočítávadlo:

Ententýky, dva špalíky,

kdo vyletí z politiky?

Máme volby svobodné

a váš hlas to rozhodne!

 

JUDr. Ivo Jahelka

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme