× Pohněme s tím. Společně!

1. Ing. Karel Tureček

1. 10. 2013

Celý dosavadní život Ing. Karla Turečka je spjat se zemědělstvím a s venkovem, odkud pochází a kde trvale žije. Je proto logické, že vystudoval střední zemědělskou školu v Táboře a poté agronomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně.

Brzy po absolutoriu se seznámil s Josefem Luxem a doba, po kterou měl možnost s ním spolupracovat, je pro něho dodnes velkou inspirací. Zároveň ho tato doba přivedla k politice, která má obsah, nevyžívá se v politikaření, ale snaží se být službou a řídí se dlouhodobou vizí. Svá profesní léta prožíval na pomezí politiky a zemědělství. Vykonával roli poradce a náměstka různých ministrů. Ve funkci náměstka ministra zemědělství působil v oblasti vodního hospodářství, zemědělských komodit, potravin, nebo zemědělské vědy a výzkumu.  Své zkušenosti z této oblasti uplatňuje také jako předseda expertní komise pro zemědělství a venkov TOP 09 při přípravě odborného zázemí, formulování politiky, nebo přípravy odborných stanovisek. Především je však rybářem.

Jeho názory a priority jsou rovněž spjaté s venkovem. Usiluje, aby lidé - a zejména mladí - neměli důvod ho opouštět proto, že kvalita života ve městech je lepší. Kvalitu života na venkově preferuje jako lepší nabídku zdravého životního stylu, kontaktu s přírodou a svobody. Proto se chce zasadit o legislativu, která zajistí zlepšování infrastruktury na venkově, kultury, společenského vyžití, příležitostí ke vzdělávání atd. Musí být šance budovat na venkově konkurenceschopné podniky soupeřící nejen s domácími výrobci, ale také s evropskými, nezatěžované zbytečnou administrativou. Z vyjádření odpovědnosti vůči budoucím generacím považuje podporu metod šetrného zacházení s půdou, ochranu půdy, vody a krajiny, podporu potravinové soběstačnosti státu a bezpečnosti potravin.

Ing. Karlu Turečkovi je 42 let, je ženatý, má tři dcery.

Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře TOP 09 Vysočina

Volby: