× Spojenci pro Evropu

Býval smutný, že je kostelní věž zavřená. Tak si ji pronajal!

11. 9. 2016

Z radnice rovnou na věž. Tak vypadají některé pracovní dny Libora Honzárka během hlavní turistické sezony. Současný havlíčkobrodský místostarosta má totiž už od roku 1994 smlouvu s hradeckou diecézí na pronájem věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. „Byl jsem smutný, že věž byla mnoho let zavřená. Dohodli jsme se na podmínkách a od té doby tam vodíme turisty,“ říká Honzárek. Není jediným pokladním či průvodcem na věži. „Mám tam teď už většinou studenty, protože to sám nestíhám. Když ale mám služby, tak odpoledne z radnice musím ještě na věž. Na ochozu turistům vyprávím o historii města,“ doplňuje třiapadesátiletý muž, mezi jehož hlavní záliby patří historie a architektura. „Brodská věž je můj velký koníček. Diecéze je na mě hodná, nájemné se odvíjí jen od vybraného vstupného. Čtvrtinu jí dávám,“ zmínil Honzárek.

Brodský místostarosta a lídr koalice Žijeme Vysočinou, kterou pro krajské volby tvoří TOP 09 a zelení, je mimo jiné i předsedou celostátního Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Nabízí se otázka, jaký má o městech se zajímavými pamětihodnostmi a turistickými atrakcemi přehled. „Nedávno jsem byl v Písku a byl unešen úpravou jejich centra. Také v Olomouci udělali za posledních patnáct dvacet let hodně práce. Příbor se stal letos historickým městem roku. Rodiště Sigmunda Freuda doporučuju, kdybyste tudy někdy jeli,“ vyjmenoval namátkově zajímavá místa. „V Neratově mají zase zajímavý kostel,“ pokračuje. Ve vísce ležící na rozhraní Orlických hor a Jeseníků mají památku, jež na konci druhé světové války vyhořela. „Bylo to v Sudetech. Jak se pak odtud odstěhovali Němci, kostel padal a padal. Až přišla iniciativa kolem pana faráře Suchára a lidé v místním sdružení začali pracovat, kostel znovu postavili. Udělali mu prosklenou střechu, stalo se z něj významné poutní místo a zajímavá památka, jedna z nejkrásnějších uprostřed lesů. Člověk na to kouká s němým úžasem a pootevřenou pusou, jak jenom lidská vůle toto zajistila,“ doplnil Honzárek.
Říká zároveň, že i na Vysočině máme spoustu měst, která stojí za to vidět. A jmenuje kromě těch, co jsou zapsaná na prestižní seznam UNESCO, kupříkladu Počátky, Žirovnici nebo Humpolec. Turisty zve i do Polné nebo Brtnice. A samozřejmě do Havlíčkova Brodu... Co Jihlava? „Má nádhernou památkovou rezervaci. Jen Prior, ten nemusím komentovat, to je kapitola sama pro sebe. Je na něm vidět, jak moc to ‚bolí‘, když se věci udělají špatně. Kolik desítek let nás to tam možná bude trápit?“ pokládá řečnickou otázku Libor Honzárek.
Je vystudovaný projektant. Později si vzdělání doplnil o obor mezinárodních vztahů a evropských studií. Libor Honzárek je ženatý, má dvě dospělé, studující děti. Relaxuje rád na rybách. Když se ho zeptáte na největší dosavadní úlovky, tak se smíchem odpovídá: „Já jsem strašně mizerný rybář!“ „Mám ale rybaření hodně rád, je to úžasný balzám na nervy. Jsem rád, když si můžu sednout k vodě, když mi chvíli nejde telefon a chvíli na mě někdo nemluví. V přírodě bych klidně mohl i nocovat. Mohl bych tam být pořád, mám to strašně rád,“ zmiňuje.

Zdroj: Regionalni mutace| 5plus2 - Jihlavsko

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09