Tomáš Czernin na Vysočině

6. 2. 2020

Ve středu 5. února pokryla Vysočinu bohatá sněhová nadílka, ale ani ta nezabránila 1. místopředsedovi TOP 09 Tomáši Czerninovi uskutečnit plánovanou návštěvu našeho kraje.

Ta začala ráno návštěvou Dřevozpracujícího družstva Lukavec, setkání s vedením podniku a prohlídkou jeho provozu. Poté se Tomáš Czernin v doprovodu krajského předsedy Jiřího Blažka přesunul do nedalekého Pelhřimova, kde se na radnici sešel jak se starostou města Ladislavem Medem, tak s místostarostou Zdeňkem Jarošem (TOP 09). Senátor Czernin se zajímal o problémy města a především o oblast péče o obecní lesy, s kteroužto problematikou má Tomáš Czernin bohaté zkušenosti. V Pelhřimově si náš host nemohl nechat ujít příležitost a nenavštívit místní Muzeum kuriozit, kterým ho provedl zástupce agentury Dobrý den Luboš Rafaj.

Odpolední program hostilo krajské město Jihlava. Nejdříve došlo k setkání s vedením magistrátu a náměstkem hejtmanky Vítkem Zemanem (TOP 09) a poté již na Tomáše Czernina čekali v nedaleké kavárně Grand zástupci Asociace soukromých zemědělců, se kterými strávil téměř hodinu a půl při diskuzi o tom, co dnes drobné zemědělce trápí a v čem by jim mohl senátor Czernin být nápomocen.

Od 16 hodin potom program pokračoval poslední částí - besedou s veřejností. Hlavní téma besedy bylo "Lesy, půda, voda - naše bohatství i zodpovědnost", což je téma našemu hostu nejbližší, protože spravuje velké množství polností, rybníků a lesů. Často zmiňovaným dotazem byla pochopitelně kůrovcová kalamita a možnosti boje s tímto škůdcem. Odpovědi našeho hosta nebyly obecnými frázemi, ale byly vždy podložené osobní zkušeností a příkladem z praxe, což besedující zvláště oceňovali. Dostalo se ale také na otázky národní bezpečnosti a působení Armády ČR v rámci NATO, protože Tomáš Czernin je členem senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Beseda se uskutečnila za laskavé podpory think - tanku TOPAZ.

Celodenní program byl pro Tomáše Czernina jistě náročný, ale jak sám říkal, podobná setkání s lidmi po celé republice ho vždy inspirují a dodávají mu náměty a elán do další veřejné práce. Naopak jeho životní zkušenosti a postoje jsou velmi podnětné a zajímavé pro návštěvníky besed, kteří si jeho návštěvu Vysočiny nenechali ujít.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie