Oslavy znovunabytí svobody na Vysočině

18. 11. 2018

Na mnoha místech Vysočiny si členové TOP 09 společně se spoluobčany připomněli výročí 29 let od znovunabytí svobody.

V krajském městě Jihlavě se účastnili slavnostního shromáždění Jihlaváků u „Klíčů“ - památníku 17.listopadu. Akci pořádal spolek za navrácení sochy T. G. Masaryka do Jihlavy a účastnily se jí všechny demokratické strany a veřejnost. „Vystoupil zde mimo jiné i předseda první vlády Karel Kramář, který kvůli tomu opustil nebe a podivil se, co se to tady na zemi v ČR děje, koho si to lidé zvolili a kdo mu to chodí po vile,“ s nadsázkou popsali své dojmy členové krajského výboru Jiří Vohralík a Jan Půža.

V sobotní podvečer se konala také v Pelhřimově tradičně u sochy svatého Václava akce, která uctila výročí 17.listopadu. Na akci také promluvil místostarosta Zdeněk Jaroš (TOP 09). Hovořil o mementu dnešní doby a dnešních dní. Mluvil o tom, že demokracie je stále velmi křehká a zranitelné!
Krajský předseda Jiří Blažek, účastník setkání k tomu poznamenal: „Z velké účasti a z diskuse bylo patrné, jak si lidé uvědomují, že svoboda a demokracie není skutečně samozřejmost. A není jim jedno, kdo tuto zemi reprezentuje a rozhoduje o naší budoucnosti.“

Samostatnou vzpomínkovou akci uspořádali členové TOP 09 v Třebíči. Akce s názvem „Chraňme si demokracii“ se konala u památníku na Václavském náměstí v Třebíči. „Připomněli jsme si například oběti babického případu, nebo sdíleli obavy z aktuálního ohrožení demokracie v naší zemi. Ale shodli jsme se na tom, že to nevzdáme,“ zdůraznila hlavní organizátorka akce a regionální předsedkyně TOP 09 Svatava Matušková. Účastníci se potom s původními vlaječkami z roku 1989 vydali na Karlovo náměstí, kde také symbolicky zapálili svíčky.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme