Kdyby krajské vlády nevyhazovaly peníze za regulační poplatky, mohly dnes přidat zdravotníkům

24. 2. 2011

Nemohu si odpustit krátkou reakci na „Otevřený dopis“ starostů Žďáru n.S., Nového  Města n.M., Velké Bíteše a Bystřice n. Pernštejnem, ve kterém vyzývají vládu, aby se urychleně začala zabývat situací ve zdravotnictví.  Asi není třeba zdůrazňovat, že se jedná o tři starosty za ČSSD, od kterých lze jen těžko očekávat chválu na vládní kroky. Tón této výzvy mi však připadá stejně zvláštní, jako způsob, kterým krajská sociálně demokratická vláda na Vysočině promrhala jen za rok 2009 přes 48 miliónů Kč za proplácení regulačních poplatků.

Nyní k samotné výzvě. O tom, že je třeba co nejdříve odstartovat reformy a řešit problémy (nejen ve zdravotnictví) ví současná vláda sama moc dobře (vždyť také s programem spuštění reforem pravice v parlamentních volbách drtivě vyhrála) a nemusí ji k tomu vybízet zástupci ČSSD, jejichž vlády se k takovémuto nepopulárnímu kroku nikdy neodhodlaly. Výzva sociálně demokratických starostů zní tedy poněkud nepatřičně, zvláště pokud si uvědomíme další podstatný fakt, že zřizovatelem pěti ohrožených nemocnic v kraji není stát, ale Kraj Vysočina. Prvním, komu by měli starostové psát otevřený dopis, by tedy měl být hejtman Jiří Běhounek (ČSSD), to by ale nebylo dvakrát politicky prozíravé, že?

Pevně věřím, že tato současná vyhrocená situace přinese také pozitivní věci. Urychlí nastartování zdravotní reformy a napomůže mimo jiné k tomu, že se začne hospodárně chovat Kraj Vysočina (jako zřizovatel) i vedení samotných nemocnic, u nichž lze jistě také najít velké rezervy.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme