Hlídejme bedlivě šanci, danou listopadem

16. 11. 2013

Dnešnímu poslanci Karlu Turečkovi bylo v listopadu 1989 18 let a čerstvě nastoupil do 1. ročníku Vysoké školy zemědělské, který byl tehdy v rámci brněnské školy umístěn v Jihlavě.

„V Jihlavě jsme 17. listopadu netušili nic. Na víkend jsem jel domů a poslouchal Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky,“ zavzpomínal. V dalších dnech je pak proděkan nabádal ke klidu. „Ten jsme nezachovali,“ podotkl. Jako v jiných městech, účastnili se i jihlavští studenti demonstrací na tehdejším jihlavském náměstí Míru; dnes Masarykovo náměstí. Jak dodal, v tehdejší době byl problém sehnat plakáty a letáky, tisklo se obtížně. „Mezitím probíhaly noční diskuse se spolužáky. Vzpomínám na ně, když se teď dívám ze své jihlavské poslanecké kanceláře do oken, kde jsem byl tehdy jako student na privátu. Říkám si, že se tam možná taky nějaký teenager snaží pochopit, co je svět a co v něm má dělat. My jsme měli jasno v tom, co nechceme. Jeho volba,co chce dnes,je složitější,“ zamyslel se.
Listopad 1989 podle něj přinesl tak zásadní změnu, že nemohla být bezbolestná. „Svoboda je vždy riziko, protože ji dostávají i predátoři. Ty má omezovat právní stát a ten se těžko buduje v době, kdy je přechod k demokracii tak rychlý, jako byl ten náš,“ dodal Tureček s tím, že společnost nadšená svobodou je zpočátku naivní a predátory těžko rozeznává.
Nahlížet dnes na listopad 1989 je podle něj třeba v delší perspektivě. „Nežijeme za ostnatým drátem, nešeptáme si o vymoženostech světa za oponou, děti mají řadu studijních možností doma i za hranicemi, nebojíme se promluvit, aby nás neslyšel informátor, nestojíme fronty na toaletní papír a pomeranč není luxus,“ poukázal Karel Tureček.

ZDROJ: Pelhřimovský deník; Téma; 02

Irini Martakidisová, koordinátorka krajské kanceláře TOP 09 Vysočina