Zrušení povinnosti přidávání biopaliv do pohonných hmot už navrhovala TOP 09 v minulém volebním období

29. 1. 2019
V minulém týdnu přišli pirátští poslanci s novelou zákona o ochraně ovzduší, která ruší povinnost přimíchávat do pohonných hmot biopaliva. 
Cílem návrhu je zastavit znehodnocování zemědělské půdy, u které se to stává právě kvůli pěstování energetických plodin jako jsou řepka nebo kukuřice. Měl by to být tlak na vládu, aby se začala zabývat v budoucnu snižování emisí a závislosti na fosilních palivech. Podpora biopaliv v té podobě, která dnes vychází ze zákona o ochraně ovzduší a zákona o spotřebních daních přináší celou řadu problémů ve vztahu ke krajině, ochraně půdy i rozvoji venkova.
Hlavním důvodem je podle Pirátů nesmyslné lpění na biopalivech první generace a nedostatečná podpora alternativ. Celý systém je v současné podobě neudržitelný, protože povinné přimíchávání a škody, které způsobují biopaliva první generace jak na lokální, tak globální úrovni, nejsou kompenzovatelné. To jsou slova, která celou dobu tvrdila TOP 09 a poukazovala na právě vzniklé škody v krajině. Tématem se tenkrát zabýval poslanec Michal Kučera, který byl sněmovním expertem pro životní prostředí. 
"Samozřejmě se s tím vším dá souhlasit," říká k novele podané piráty místopředseda TOP 09 a krajský předseda Ústeckého kraje Michal Kučera. "Je smutné, že na zákazu biopaliv první generace odpracovala TOP 09 v minulém volebním období kus práce a nikam se to nepohnulo. Vládnoucí koalice nakonec podržela agrobarona a novela zákona o ochraně ovzduší navrhnutá naší stranou neprošla." doplňuje Michal Kučera. 
"Teď s obdobným návrhem přišli Piráti. Samožřejmě, je to dobře, ale vždycky bývalo zvykem podat návrh zákona společně se stranami, které na zákazu biopaliv pracovaly. V tomto případě to mělo být s TOP 09 a STAN. To že to neudělali, dělá  z celého návrhu jen takové pirátské populistické plácnutí do vody," komentuje podání novely zákona Kučera. 
 

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Usteckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme