Výsledky komunálních voleb

16. 10. 2018

V Ústeckém kraji máme celkem 24 zastupitelů, kteří kandidovali pod hlavičkou TOP 09.

Podle prognóz, které měla TOP 09 v letošních volbách do zastupitelstev, nedopadli kandidáti tak dramaticky. Jsou města, kde byl výsledek stejný jako v minulých volbách, ale jsou naopak města, kde byl výsledek nejlepší v historii TOP 09.

V okrese Děčín byly podané kandidátní listiny ve třech městech: Děčíně, Mikulášovicích a Varnsdorfu. Ve všech místech byly tvořeny koalice či sdružení s nezávislými kandidáty. V okrese Děčín se podařilo udržet jeden mandát a to konkrétně ve městě Děčín, ten získal opět Milan Rosenkranc, bývalý ředitel Muzea Děčín.

V okrese Chomutov se členové TOP 09 rozhodli kandidovat pouze ve městě Chomutov a sdružili se do společné koalice PRO! Chomutov. Toto sdružení mělo druhé umístění a ze získaných devíti mandátů, dva patří TOP 09. Zastupovat nás bude Michal Vlach a Jan Rödling.

V okrese Litoměřice se podaly kandidátky ve městech Libochobovice, Litoměřice, Lovosice, Roudnice n. L. a Mšené Lázně. Zde jsme získali celkem devět zastupitelů. Ve městě Libochovice za TOP 09 usedne Jan Ryšavý, Mirosav Zůna a Alena Šebková. V Lovosicích je to Zdeněk Šoral a Jiří Motl. V Roudnici nad Labem sdružení Akce R získalo druhou pozici a čtyři kandidáti v barvách TOP 09 budou hájit zájmy tohoto města.

V okrese Louny byly podány kandidátní listiny ve městech Louny, Kryry, Podbořany, Očihov a Žatec. Úspěch byl zaznamenán v Lounech, tam obhájili svůj mandát jak Pavel Janda, tak Michal Kučera. V Žatci získal mandát Jan Novotný a Martin Veselý. V Očihově máme jednoho zastupitele, Tomáše Linharta a v Podbořanech obhájil svůj mandát Leo Peterka.

V okrese Teplice byly podány kandidátky ve městě Bílina a Duchcov. V Teplicích se dohodla koalice PRO! Teplice. V Bílině jsme obhájili dva mandáty pro Pavla Pastyříka a  Petra Rosenkranze. V Duchcově za TOP 09 bude kopat Jan Bureš a v teplickém koaličním uskupení získali mandát pro TOP 09 Jan Hadraba a Jiří Wágner.

V okrese Ústí nad Labem obhájil mandát Jiří Jirásek ve městě Chlumec.

Tím, že jsme podávali kandidátní listiny v koalicích či sdruženích, zastupitelů máme více, ale tím, že jsou buď z jiné strany nebo kandidovali jako nezávislí kandidáti, do statistiky je nezpočítáváme. Ale program či názory na chod města by měly být shodné a to by mělo zastávat právě čtyřicet sedm zvolených zastupitelů z kandidátních listin, které podávala TOP 09. A to se jeví celkem jako úspěch.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09