Vládní poslanci dnes schválili zdanění církevních restitucí

23. 1. 2019

Dnešní hlasování o zdanění církevních restitucí ukázalo, jak silnou moc má dnes komunistická strana, která na ni čekala témeř třicet let. 

Hnutí ANO a ČSSD podlehlo naléhání KSČM, aby se církvi zdanil jejich majetek, který jim v minulosti sami komunisté ukradli. Dnes vládní strany spolu s komunisty a poslanci za SPD tuto nehoráznou novelu schválili. Byla to jedna z podmínek, kterou si KSČM vymínila za podporu vlády ANO a ČSSD. 

Kritici tvrdí, že zdanění náhrad je protiústavní i s ohledem na smlouvy, které v minulosti uzavřel stát s církvemi v souvislosti s majetkovým vypořádáním. Mluví o porušování právní jistoty i o krádeži. 

Proti hlasovalo 56 poslanců z řad ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Očekává se, že Senát předlohu zamítne. Dolní komora by se jí v takovém případě zabývala znovu.

"Zdanit ukradený majetek církvím? To je nápad, který se mohl zrodit jen v české vládě spolu s komunisty," reagoval na tuto situaci krátce místopředseda TOP 09 a krajský předseda Michal Kučra na svém Twitterovém účtu.  

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme