V Chomutově budeme v opozici ostražití

27. 11. 2018

Dva zastupitelé za TOP 09, kteří uspěli ve volbách v rámci sdružení PRO Chomutov, započali svou práci v zastupitelstvu města. 

Jak uvedl předseda regionální TOP 09 v Chomutově, na práci v zastupitelstvu se svým stranickým kolegou se těší, ale hned na prvním ustavujícím zastupitelstvu se ukázalo, jak těžká bude jejich úloha. Vládní garnitura dala hned na úvod najevo, že ani dobrým myšlenkám z jiného tábora než koaličního, sluchu dopřáno zřejmě nebude. 

"Velmi výstižně sepsal průběh ustavujícího zastupitelstva Marian Bystroň z PRO Chomutov.  Arogance s jakou přistoupilo budoucí vedení města k úvodnímu setkání zastupitelů, nás jako nováčky velmi zaskočila. Byla nám nadiktována jména, která město v budoucích čtyřech letech povedou, nebylo řečeno proč, jak a o koho se vlastně jedná," vyjádřil se k prvnímu setkání se zastupiteli Michal Vlach, předseda regionu TOP 09 a dodal: "Přesto přejeme městu, aby bylo vedeno dobře a bylo dobrým hospodářem. Budeme se snažit dohlížet, aby tomu tak bylo. Budeme aktivně pracovat pro město i z řad opozice."

Vyjádření Mariana Bysztroně z PRO Chomutov

Co se vlastně dělo na ustavujícím zastuitelstvu v Chomutově?

Před prvním jednáním nového zastupitelstva v Chomutově to na velké překvapení nevypadalo. Staronová koalice ANO, Nového severu a KSČM v sobě opět nalezla zalíbení a předem ohlásila svou dohodu. Za těchto podmínek tedy bylo možné očekávat jasný výsledek a důstojný průběh zastupitelstva. Největším překvapením tedy nebyl vlastní výsledek, ale spíše celková atmosféra. Budoucí primátor, náměstci i radní se již před hlasováním o svých funkcích usadili na svá místa, neboť si byli jisti výsledkem. V rychlém sledu se navrhli a také odhlasovali a na důstojnost okamžiku se příliš neohlíželi. Ani jeden z navržených (a posléze zvolených) necítil potřebu se ostatním zastupitelům představit nebo dokonce vysvětlit, čemu se chce ve vedení města věnovat. V tomto duchu postupoval i primátor města, které po svém zvolení udělal přestávku, aby mohl poskytnout rozhovor médiím, na slavnostní projev k zastupitelům a deklaraci programu si však čas neudělal. Celkový dojem ze zastupitelstva tak nejspíše vystihuje formulace: „Máme to domluvené a nebudeme se zdržovat“.

Druhým překvapením byl bezesporu fakt, že současné vedení města bylo zvoleno nejen hlasy přiznané koalice, ale i hlasy „spolupracující opozice“ – tedy ČSSD a SPD. Zástupci těchto stran, z nichž každá má po dvou zastupitelích, byli následně za svou loajalitu odměněni vedením dvou výborů zastupitelstva. Zdá se tedy, že městu bude ve skutečnosti vládnout koalice ANO-NS-KSČM-ČSSD-SPD. Situace tak trochu připomíná stav v poslanecké sněmovně, kde je SPD také vždy ochotna ze svých „opozičních“ lavic podpořit vládu.

PRO Chomutov aspiroval zejména na vedení finančního výboru a to proto, že jsme na tuto pozici nabízeli nejlepšího kandidáta – pana Vlastimila Polívku. Ten se jako zastupitel věnoval v minulém volebním období rozpočtu velmi detailně a podílel se opakovaně na přípravě rozpočtu města i městských organizací. Bohužel většina zastupitelů se nerozhodovala podle odbornosti a dala přednost stranické dohodě.
V samém závěru jednání pak nová vláda přeložila materiál řešící náhrady pro samostatně výdělečně činné zastupitele. Ironií osudu právě náš nezvolený kandidát na předsedu finančního výboru Vlastimil Polívka upozornil na fakt, že materiál není v souladu s platným zákonem a navrhl jeho opravu. Vedení města však radši materiál stáhlo, než aby přiznalo banální technickou chybu a přijalo jednoduchou opravu. Zdá se tedy, že nás čekají čtyři roky fungující hlasovací mašinerie, pro kterou bude důležitější stranická příslušnost předkladatele než věcná správnost předkládaných materiálů. 

Přesto se na práci v opozici těšíme a věříme, že má smysl.
Marian Bystroń

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme