TOP 09 v Ústeckém kraji na několika místech uctila památku Jana Palacha

19. 1. 2019

Na celém území Ústeckého kraje proběhlo v tomto týdnu několik akcí, kde si členové nebo podporovatelé TOP 09 připomínali hrdinský čin Jana Palacha, studenta Filozofické fakulty, který se na Václaském náměstí 16. ledna zapálil.   

Letos je významné padesátileté výročí od upálení tohoto odvážného studenta, kterému nebyl lhostejný postoj lidí, když začali rezignovat na vstup Varšavských vojsk v čele se Sovětským svazem a zároveň třicáté výročí od Palachova týdne, kdy jiní studenti chtěli upozornit na jeho odkaz. 

„Svoboda není samozřejmostí, dnes si to málokdo uvědomuje, ale před padesáti lety v době  komunistické totality to věděl téměř každý. Jan Palach se pokusil o změnu režimu a donutit lidi svobodu si vybojovat, a to obětí největší. Za to bychom mu měli být vděčni a jeho odkaz si neustále připomínat,“ řekl místopředseda a krajský předseda TOP 09 Michal Kučera. „Svoboda spolu s demokracií sice přišla po více jak dvaceti letech, ale přišla, což je důležité a my ji dnes nemůžeme nechat padnout. Bohužel k tomu v současné době nemáme daleko. Palachův odkaz je zde, proto se scházíme na pietních místech a zapalujeme svíčky, “dodal Kučera.

Svíčku pro Palacha zapálili členové TOP 09 ve městě Děčín, Varnsdorf, Teplice, Ústí nad Labem, Louny a v dalších obcích nejen našeho kraje. Akce probíhaly v týdnu od 14. ledna a vyvrcholily 19. ledna, v den Palachova skonu.

V Ústí nad Labem, 19. ledna 2019

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme