× Pohněme s tím. Společně!

Top 09 uctila na výročí Února 48 památku obětí komunistického režimu

26. 2. 2018

V neděli 25. února jsme si připomněli na základě události z roku 1948, která na dlouhá desetiletí nastolila komunistickou diktaturu a zlikvidovala parlamentní demokratický systém, zmařené osudy nevinných lidí zapálením svíčky na pamětních místech v našem kraji.

Komunistický režim, který zahájil Únorový převrat a ukončila ho až sametová revoluce trval dlouhých jedenačtyřicet let. V této době bylo Československo součástí východního bloku. Během tohoto režimu, zvláště během prvních deseti let, byly statisíce lidí z politických důvodů uvězněny do pracovních či koncentračních táborů, umístěny do tzv. Pomocných technických praporů či Vojenských táborů nucených prací. Tisíce dalších zemřely ve vězeních, stovky se staly obětí justičních vražd nebo zemřely při pokusu o překonání hraničního přechodu na západ.

Právě těmto lidem členové, ale i podporovatelé TOP 09 byli uctít památku rozsvícením svíčky na různých pamětních místech. Nejvyšší představitelé přišli zapálit svíčky na Újezdě v Praze 1. Na výzvu, kterou jsme učinili v Ústeckém kraji, zareagovalo pár podporovatelů z Litoměřicka a Teplicka.

Od člena Petra Knorra, který vzal k památníku celou svou rodinu máme i fotografii. Tu nám poslal se slovy: „V Duchcově jsme vytáhli děti do mrazu. Myslím, že je mrazilo i pře představě, že komunisti umučili člověka, který se "provinil" jen tím, že byl sokol.“

Jiný zážitek nám poslal podporovatel z Teplic. Šel zapálit svíčku k pamětnímu místu na Náměstí Svobody. Posteskl si, že u pamětního místa nebyla ani jediná svíčka, květina či věnec. Od jiné členky víme, že se tam nakonec pár svíček objevilo.

V dnešní době, kdy naše těžce vybudovaná demokracie výrazně oslabuje, je potřeba o zvěrstev komunismu páchaných na nevinných lidech veřejně mluvit a při každé příležitosti si je připomínat. Proto jsme moc rádi, že se našli lidé, kteří se k nám připojili a vzpomněli na všechny oběti.

Děkujeme za každého, který si našel chvilku a uctil jim památku.

Radka Ostřížová, krajská manažerka

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ