TOP 09: Radní rezignovali na odbornost komisí

10. 9. 2015

TOP 09 nesouhlasí s novým obsazením odborných komisí Rady města v Ústí nad Labem. Radní nejenže nerespektovali dohodu, podle které měly politické strany možnost jmenovat do komisí své odborníky, ale navíc v některých případech svěřila vedení komisí i lidem, kteří jsou v jasném střetu zájmů.

Radní tvrdili, že chtějí do komisí odborníky, ale v mnoha případech tento slib vůbec nedodrželi. Výsledek působí spíš jako přidělování trafik,“ říká předseda regionální organizace TOP 09 Ústí nad Labem František Vaněček. Upozornil na obsazení sportovní komise, kde se předsedou stal statutární zástupcem jednoho z největších příjemců městských peněz. „To je obrovský střet zájmů. Je více než patrné, že ekonomické, klientelistické a politické vazby z dřívějších let převážily nad zájmy města a jeho občanů,“ kritizuje Vaněček.

Rada města Ústí nad Labem na svém posledním jednání odvolala zvolené členy komisí, kteří zde působili od komunálních voleb s odůvodněním, že v nich nejsou zástupci všech politických stran. Poté, co jednotlivé strany poslaly své nominace s důrazem na odbornost, ale radní dosadili do komisí zcela jiné osoby.

Například do komise územního plánování nominovala TOP 09 odborníka na regionální rozvoj a děkana sociálně ekonomické fakulty UJEP RNDr. Jaroslava Koutského a do školské komise Mgr. Alenu Hájkovou, absolventku pedagogické fakulty UJEP, nyní ředitelku regionální kanceláře Czechinvest. Tyto navržené odborníky ale radní do komisí vůbec nejmenovali.

Rada města nerespektuje naše nominace odborníků do komisí Rady města, ač bylo přislíbeno, že každá z politických stran bude mít v každé komisi minimálně jednoho zástupce. Je to absolutní ignorace vedení města vůči stranám, kterým občané daly důvěru a také je zvolily do zastupitelstva,“ dodal předseda František Vaněček.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 pro Ústecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme