Tisá bourá rekordy, do skal vyrazilo 35 tisíc lidí

1. 2. 2017

Rekordní návštěvnost za posledních několik let si v tomto roce připsaly Tiské stěny. Podle starosty Tisé Jiřího Jandáska - TOP 09 sem letos zavítalo na 35 tisíc platících zájemců, což je oproti loňsku nárůst o více než 4 tisíce lidí.

„Zájem o tuzemské památky, hrady či muzea zaznamenali po celé republice. Vedle vstupného jsme to poznali také na rekreačních poplatcích, které odvádějí ubytovatelé. Máme v obci pravidlo, že peníze, které vyděláme na cestovním ruchu, reinvestujeme zpátky," podotkl tiský starosta za TOP 09 Jiří Jandásek .
Za lístek do Tiských stěn zaplatí dospělý 30 korun, dítě do 15 let 15 korun. Za letošní rok tak ze vstupného obec utržila téměř milion korun.

„Jde o peníze, které chceme takzvaně odevzdat turistům, aby to zkrátka někde viděli. Určitě za to musíme ale také opravit cesty ve skalách včetně pokladny. Ve  prosinci jsme schválili rozpočet na  rok 2017 a v návrhu máme rovněž informační systém pro turisty, který bude zahrnovat i interakční ceduli, kde si lidé najdou důležité cíle," nastínil Jandásek s tím, že pořizovací cena systému je asi 440 tisíc korun.

Tisá je turisticky velice atraktivní, proto ten nárůst návštěvníků. Vysoký počet návštěvníků ovšem naráží i na slabé stránky obce. A to zejména co se týká vysoké koncentrace automobilů. „Zpracováváme projekt na rozšíření parkoviště, což vnímáme jako nutnou věc," uvedl Jandásek.

V pohotovosti jsou po celý rok taktéž místní policisté. Oblastem, které jsou pro turisty lákavé, se policie vždy hojně věnuje, a tak výjimkou nejsou ani Tiské skály. Navzdory vyšší návštěvnosti došlo ke snížení počtu případů vloupání do vozidel oproti předešlým rokům. Příčinou je přímá preventivní činnost policie, která vyjíždí k parkovacím místům a upozorňuje turisty, ale také třeba horolezce, aby si své mnohdy drahé horolezecké vybavení nenechávali viditelně v autě. Pomáhají také informační cedule, které rovněž připomínají, aby si lidé nenechávali cennosti v autě. Turisté také vnímají, že se v Tiských skalách policie pohybuje i za využití nové techniky jakou je například čtyřkolka, i to je preventivní charakter výkonu služby. Policie úzce spolupracuje také s obcí, kdy si vzájemně vyměňují informace, jaké problémy vnímají zdejší obyvatelé a reagují na ně.

Zdroj: Ústecký deník

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje

Štítky
Osobnosti: Jiří Jandásek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme