× Pohněme s tím. Společně!

Škodu mají platit ti, kdo ji způsobili. Spojenci pro kraj podporují výzvu Lea Steinera

15. 7. 2020

Koalice Spojenci pro kraj se připojila k výzvě Leo Steinera, aby kraje vymáhaly škody způsobené organizovanou zločineckou skupinou v programu ROP Severozápad. V případě Ústeckého kraje jde o stamiliony korun za tzv. plošné korekce a v celém programu se škody vyšplhaly ke 14 miliardám korun.

„Leo Steiner sice o sobě říká, že je v politickém důchodu, ale dlouhá léta byl podstatnou součástí hnutí JsmePRO! Moc dobře tedy víme, jak laxní je současné vedení kraje ve vymáhání škod způsobených v ROP Severozápad. Netuším, zda je nečinnost způsobená osobními vazbami na viníky nebo jde o čistý šlendrián. Kraj ale musí jednat v každém případě. Jde o peníze, které měly zlepšit život všem obyvatelům našeho kraje,“ vysvětlil lídr koalice Spojenci pro kraj Jiří Řehák.

Ústecký kraj letos zaplatil 598 milionů korun za tzv. plošné korekce, tedy pokutu vyměřenou za systémové chyby v nastavení ROP Severozápad. K dispozici je přitom již rozsudek, který v jedné z větví korupční kauzy rozhodl, že Ústecký kraj může náhradu škody způsobenou korupčním jednáním vyžadovat v civilním řízení. Kraj tak podle dostupných informací zatím neučinil.

„Před námi je soud s nejméně 27 korupčníky, kteří připravili náš kraj a jeho obyvatele o miliardy korun. Věřím, že na zářijovém jednání krajského zastupitelstva padne rozhodnutí, že kraj se v tomto řízení přihlásí jako poškozený,“ doufá Jiří Řehák, který jako krajský zastupitel už v minulém volebním období předložil usnesení, aby se kraj přihlásil v soudních řízeních k ROPu jako poškozený.

Spojenci pro kraj je koalice JsmePRO!, TOP 09, Strany zelených, SNK-ED a Strany LES, kterou do podzimních krajských voleb podporují i další lokální subjekty z Ústeckého kraje.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Volby: