Poznamenaný, ale ne ztracený. Lidé píší, jak vnímají Ústecký kraj

6. 5. 2020

Nepořádek, chudoba, domov, naděje... Ústecký kraj je plný kontrastů, ale stále je pro lidi domovem. Vyplývá to z prvních odpovědí na zajímavou anketu, kterou na svých webových stránkách spustila koalice Spojenci pro kraj.

„Zavřete oči a myslete na Ústecký kraj. Pak napište slovo nebo větu, které se vám vybaví.“ To je jedna z devíti otázek v anketě nazvané Váš příběh, do které se zapojily již desítky lidí napříč celým krajem od Klášterce na Ohří až po Varnsdorf. Právě odpovědi na tuto otázku dávají hodně napovědět, jak lidé v Ústeckém kraji svůj region vnímají.

Přestože negativních odpovědí je méně než těch optimistických, lidé jsou v nich nesmlouvaví. Poukazují především na to, jak kraj poznamenal přístup dávných i nedávných vládnoucích garnitur. „Korupce a prospěchářství. Chudoba. Bordel.,“ popisují své negativní pocity z kraje.

Podle lídra Spojenců pro kraj Jiřího Řeháka jsou takové odpovědi smutným čtením, ale zároveň impulsem. „Nečekali jsme jen veselé příběhy, na to svůj kraj dobře známe,“ říká otevřeně. „Důležité je, že my tyto výpovědi nebereme jenom jako povzdechnutí, ale jako návod, co zlepšit. A jsme na to připraveni.“

Krásná krajina

Mezi pozitivy jednoznačně převládá zalíbení ve zdejší krajině. „Krásná příroda. Krajina. Krušné hory. České středohoří. Lužické hory. Hory – krásné a několik!,“ píší lidé z celého kraje, co si představí, když myslí na svůj domovský region. Jde o autentické výpovědi. Od první odpovědi osmašedesátileté ženy z Chomutova až po poslední vyznání, které do kolonky vepsal třiačtyřicetiletý muž z Teplic.

Příjemně se čtou také odpovědi patriotů, kteří i přes negativa vnímají svůj kraj jako svůj domov. „Můj rodný kraj – mám ho ráda,“ svěřila se třeba devětapadesátiletá žena z Chvojenska. „Domov, kořeny, láska,“ myslí na svůj kraj čtyřiatřicetiletá žena z Teplic, která teď bydlí v Praze. A odpovědi jako „můj kraj“ nebo „domov“ se v odpovědích objevují ještě několikrát.

„Číst takové odpovědi potěší,“ netají se radostí Řehák, který všechny odpovědi poctivě pročítá. „O našem kraji si každý může myslet co chce. Ale lidé tady to nevzdali. Pořád máme na to, napsat pro Ústecký kraj lepší příběh.“

Křižovatka dobrého i zlého

Kontrasty v odpovědích pak doplňují i podtrhávají odpovědi neutrální. „Křižovatka dobrého i zlého,“ píše například pětačtyřicetiletý muž z Teplic. Ještě optimističtěji to vidí pětašedesátiletá žena z vesnice na Teplicku, která v kraji vidí „naději na lepší budoucnost.“ Jasně a stručně to pak vyjádřil osmatřicetiletý Chomutovan, který jako odpověď napsal jediné slovo. Příležitost.

Poslední odpověď se líbí nejvíc Petru Globočníkovi, dalšímu ze Spojenců. „Příležitost. Přesně takhle to vnímáme také. Tenhle kraj je poznamenaný, ale nikoli ztracený,“ dodává.

Anketa bude ještě několik měsíců otevřená na webu Spojenců pro kraj. V devíti otázkách se kandidující koalice ptá také na názory ohledně života na sídlištích nebo chce znát konkrétní návrhy na změny v okolí bydliště dotazovaných.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme