× Pohněme s tím. Společně!

O rodných číslech na účtenkách ministerstvo ví, odstranit je ale nechce

10. 2. 2017

Rodné číslo je bezpochyby velmi choulostivý údaj. Podnikatelé je však nyní musí povinně zveřejňovat na účtenkách z elektronické evidence tržeb. Ministerstvo financí o tom dobře ví, již loni na to ostatně upozorňoval i Úřad pro ochranu osobních údajů. Změnit to se však ministerstvo nechystá a nelíbí se mu ani snaha opozice upravit daňová čísla tak, že již nebudou odpovídat rodným číslům.

Ochrana osobních údajů má od loňského prosince nové téma – elektronickou evidenci tržeb. Na účtenkách pochopitelně není třeba uvádět rodné číslo jako takové (tedy údaj s lomítkem), zato na nich musí být daňové identifikační číslo. To však u fyzických osob vychází z jejich rodného čísla. „Přijde mi to jako nesoukromé,“ podotkl kadeřník Jaroslav Andr, který zatím dává účtenky zákazníkům jen na vyžádání, ale v příštím roce se povinná evidence tržeb dotkne i jeho.

Ministerstvo financí o výhradách podnikatelů ví, ale zabývat se jimi nechce. Upozorňuje, že rodná čísla jako identifikační nástroj stejně zaniknou, přestanou se takto využívat na konci roku 2025. Podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové by byla změna příliš složitá. „Není to jednoduché. Vemte si, že celá státní správa používá pro fyzické osoby jako obecný identifikátor rodné číslo,“ upozornila.

Přesto téma uchopila opozice. Michal Kučera z TOP 09 by chtěl změnit způsob, kterým se vytváří DIČ. „Mým cílem je, aby fyzické osoby – plátci daně měli podobný způsob tvoření DIČ jako právnické osoby, tedy z IČO,“ nastínil.

Rodnými čísly na účtenkách se zabýval i Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten již při první vlně zavádění EET loni v prosinci uvedl, že ačkoli to považuje za velmi problematické, „nemá kompetenci, aby mohl zákonný podklad pro stávající praxi používání rodných čísel změnit“. ÚOOÚ však zdůraznil, že s rodným číslem zjištěným z účtenky nikdo nemůže dále nakládat.

zdroj ct24

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ