Náš kraj potřebuje plán a vizi

7. 2. 2019

Ústecký kraj pokulhává za všemi kraji, to je špatná vizitka dlouhodobého vedení kraje.

"Podle posledních čísel začíná Ústecký kraj ztrácet i za podobně strukturálně postiženým krajem Moravskoslezkým. Je to neuvěřitelná bída a beznaděj. Ústecký kraj nejenže nemá vizi a cíl, Ústecký kraj se doslova utápí ve svých problémech, které tak dlouho "vystrkoval" do popředí, až se s nimi sám identifikoval a ztotožnil," říká k této problematice Michal Kučera, bývalý poslanec za TOP 09 z Ústeckého kraje.

Žádní ministři nepřijíždí na pozvání komunistického hejtmana podpořit rozvoj našeho kraje, ti přijíždějí pouze řešit vyloučené lokality a nezaměstnnost. Zatímco Ostrava je už v mnohých očích spojována spíš s technologickým a inovačním centrem Dolní Vítkovice, Zlatou Tretrou nebo Colours of Ostrava, Ústí nad Labem samo sebe prezentuje jako jednu velkou vyloučenou lokalitu, alespoň to tak podle rozhodnutí ústeckých zastupitelů vypadá. Mimochodem v Ostravě těch vyloučených lokalit taky pár je.

"Sebevědomí kraje nepozvednou ani jeho zástupci ve Sněmovně. Zatímco ostravští poslanci se bijou za zájmy jejich kraje, bez ohledu na stranická trička, tak poslanci za Ústecký kraj většinou -čest vyjímkám- loajálně zvedají stranicky ruce. I proti zájmům vlastního kraje. Tady bych například zmínil hlasovaní poslanců ANO ČSSD a KDU ČSL proti mému návrhu, aby v Ústeckém kraji zůstávalo více peněz z vytěženého uhlí - mimochodem ostravským poslancům by za takové hlasování v Ostravě urazili obě ruce," nemůže pochopit nezájem poslanců Michal Kučera.

Co ale s tím? Řešení není jednoduché, nicméně vývoj je takový, jakým politickým stranám dávají hlasy voliči v kraji a to do všech volených orgánů - od zastupitelstev měst, přes krajské volby až k volbám poslaneckým či senátním. V kraji je málo sebevědomých lidí, srdcařů a patriotů, kteří v kraji vychovávají nebo chtějí vychovávat své děti. Sebevědomí našim občanům opravdu chybí.

Michal Kučera již v minulých krajských volbách nahlas říkal, že kraj potřebuje nutně plán obnovy: "Už léta hovořím o tom, že náš kraj se bez pomoci vlády prostě neobejde, nepomůže jen to, že se nasypou peníze do nějaké průmyslové zóny nebo že se opraví pár domů. Kraj potřebuje plán obnovy, takový Marshallův plán. Do kraje se musí přednostně investovat tak, jak tomu bylo do válkou zničených oblastí - a omluvte mě za toto srovnání - náš kraj si po vysídlení, ze kterého se dodnes nevzpamatoval a létech komunistického drancování mimořádnou podporu zaslouží. Jinak bude stále koulí na noze naší republiky. Alespoň podle čísel to tak vypadá."

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Osobnosti: