Michal Kučera se byl poklonit hrdinům doby

15. 3. 2018

Politici TOP 09 uctili památku ve Frýdku-Místku vojákům 3. praporu 8. pěšího pluku. Pietního aktu se zúčastnil místopředseda TOP 09 Michal Kučera, který dorazil spolu se starostou obce Bolatice Herbertem Paverou, předsedou TOP 09 Moravskoslezského kraje Tomášem Veličkou,  a senátorem Tomášem Czerninem. Květiny k památníku položili také další členové a sympatizanti TOP 09, kteří si chtěli připomenout události ze 14. března 1939.

Nevzdali se a bojovali. Se zbraní v ruce se postavili německým okupantům v březnu 1939 vojáci posádky Czajankových kasáren v Místku. Dnes jsme se poklonili hrdinům u památníku boje společně s kolegy z TOP 09.
Pro mě to je o to osobnější vzpomínka, že v těchto kasárnách sloužil i můj děda. dodal k tomuto aktu Michal Kučera

Co se odehrálo 14. 3. 1939

Ráno toho dne zaútočila maďarská armáda na Východ republiky, na Podkarpatskou Rus. Z rozkazu generála Prchaly začala bránit tuto část státu čs. 12. pěší divize s podporou jednotek Stráže obrany státu. Tito vojáci bojovali za svou vlast ještě několik dnů poté, co již projížděly Prahou německé tanky. V podvečer 14. března, pak vstoupily jednotky německé armády do Moravské Ostravy. Další německé jednotky pak dorazily do Místku. Zde narazili na vojáky 8. pěšího pluku, kteří město bez rozkazu začali proti okupantům bránit. Do čela obrany se postavili kpt. Pavlík a por. Martínek. Pod jejich velením způsobila naše jednotka nepříteli značné ztráty. A to i přesto, že byli vojáci vyzbrojeni jen lehkými zbraněmi a nepřítel měl k dispozici i dělostřelectvo.

Radka Ostřížová

Osobnosti: