Michal Kučera: Musíme zvýšit bezpečnost na silnicích v kraji

10. 3. 2016

Včera ráno došlo k vážné dopravní nehodě na jednom z nejnebezpečnějších silničních úseků v Česku. Vedení kraje spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic musí zvýšit bezpečnost na cestách.

Na jednom z nejnebezpečnějších a nejtragičtějších silničních úseků v republice, na rychlostní komunikaci R7 na Lounsku, včera došlo k další vážné dopravní nehodě, při které se ve školním autobuse zranili děti i jejich doprovod. Upřímně doufám, že se všechny děti i dospělí co nejdříve uzdraví a neponesou si žádné následky. Nehoda bohužel odhalila problémy, které kraj ani ŘSD dlouhodobě neřeší. Často se upozorňuje na špatný stav silnic, na zanedbanou údržbu i chybějící bezpečnostní opatření, přesto se na stejných úsecích R7 na Lounsku nehody stále opakují.

Podle zpráv z médií se nehoda stala na namrzlé vozovce. Znamená to, že silnice nebyla posypaná? Nebo, pokud byla, tak málo? Opravdu se nedá pro bezpečnost na tomto úseku udělat více? Skončí vyšetřování obligátním „ řidič nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky“? Jsou na tomto tragickém úseku dostatečná technická bezpečnostní opatření? Nechybí svodidla, jsou zpevněné krajnice? To vše se musí prošetřit.

Proto požaduji, aby vedení Ústeckého kraje začalo s Ředitelstvím silnic a dálnic okamžitě řešit, jak zlepšit bezpečnost na silnicích, zejména pak na nejtragičtějších úsecích komunikace R7 na Lounsku. Je nutné přezkoumat, zda jsou vozovky udržovány dostatečně a neprodleně přijmout taková řešení, která na kritických úsecích silnic v kraji zlepší bezpečnost silniční dopravy. V případě zjištěného pochybení, budu požadovat osobní odpovědnost zodpovědného správce a majitele komunikace.

Michal Kučera, poslanec TOP 09 za Ústecký kraj

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme