Lounsko se dálnic jen tak nedočká. Dokončení se posouvá a chybějí peníze

16. 10. 2019

Jedna 60 let, druhá 40 let. Minimálně tak dlouho se budou stavět dvě dálnice vedoucí přes okres Louny. Stavba chomutovské D7 začala už v polovině šedesátých let, karlovarské D6 v osmdesátých letech 20. století. A je jisté, že ani jedna nebude dokončená dříve než v roce 2025.

Obeě dálnice jsou nyní hotové jen z poloviny. A to i přesto, že dostavěné měly být už dávno, podle bvlád ního usnesení v roce 2010. Termíny se neustále posouvají. 

V minulých letech chyběly peníze na přípravu, jednotlivé úseky na dálnici D7 Praha - Chomutov a D6 Praha - Karlova Vary - Cheb se tak staví postupně a často s velkými prodlevami. V obou případech jsou zmíněné dálnice hotové u Prahy a na svých koncích na Chomutovsku, respektive Karlovarsku. Zbývají dostavět části uprostřed včetně těch na Lounsku a Podbořansku.

V současné době to vypadá, že se dříve dostaví chomutovská dálnice D7. Úseky u Prahy se začaly budovat už v polovině šedesátých let, podle současných termínů by se tak měla dostavět po šedesáti letech. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hovoří o dokončení v roce 2025. „V příštím roce zahájíme výstavbu dalších dvou úseků, a to u Loun a u Chlumčan. V letech 2021 a 2022 bychom chtěli zahájit stavbu zbylých čtyř úseků, aby celá dálnice byla v roce 2025 hotová,“ uvedl Radek Mátl pověřený řízením ŘSD.

"Tohle je prostě takový smutný příběh. Buď není připravenost nebo nejsou peníze. Největší problém je části dálnice D7 a D6 na území Středočeského kraje. Středočeši totiž mají úplně jiné priority a na "naše" dvě dálnice - s prominutím- kašlou," postěžoval si Michal Kučera, krajský předseda TOP 09, který si vzal v působení PSP dostavbu dálnice za svůj úkol. 
"V každém případě jsem rád, že se nám aspoň podařilo na Hospodářském výboru a na lounské radnici prosadit aspoň zahájení dostavby úseků D7 kolem Loun. Protože to tehdy s nimi vypadalo taky velmi bledě," dodal Kučera. 


Zdroj: https://zatecky.denik.cz/zpravy_region/louny-se-dalnic-jen-tak-nedockaji-dokonceni-se-posouva-a-chybi-penize-20191010.html?fbclid=IwAR2M5CICq-S4i-NpqlhFi8_P-u9L9yqwdbiiBj8HtN2AA01fQXIOSWPLhpw

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme