Lidé z tvůrčích odvětví jsou připraveni měnit kraj hned teď a bez zbytečných řečí

21. 8. 2020

Jedno z prvních koronavirových opatření, ke kterému Ústecký kraj sáhl, bylo zastavení dotací pro kulturu.

Na začátku srpna zase podivně složená výběrová komise vybrala do čela teplického muzea krupského starostu a hejtmanova náměstka Zdeňka Matouše. Tedy člověka, který nemá žádné odborné předpoklady, ale zato proslul podezřelými machinacemi s obecním majetkem nebo kauzami ohledně nakupování hlasů chudých voličů. Ostatně to, jak starosta Krupky ne/zvládá péči o město, které je vstupem k památkám UNESCO, jsme natočili při cestě #krusnohoriiim.

Tyto dva příklady názorně dokazují, jak nekompetentně vedení našeho kraje přistupuje k umění a kultuře. Je to v přímém rozporu s tím, jak potenciálu kreativity využívají třeba na Ostravsku nebo v dalších evropských lokalitách s podobnou průmyslovou minulostí, jakou má náš kraj.

KULTURA JE EKONOMICKÉ ODVĚTVÍ S VELKOU PŘIDANOU HODNOTOU

“Umění, kultura a kreativita nejsou jen volnočasovou aktivitou. Jde o regulérní ekonomické odvětví, které třeba v sousedním Sasku generuje stejné HDP jako automobilový průmysl,” upozorňuje na studii z dílny Kreatives Sachsen Pavel Skála, Spojenec, mostecký pedagog a úspěšný divadelník.

Iniciativa Kreatives Sachsen, o které Pavel Skála mluví, je skupina několika mladých lidí, kterou finančně podporuje tamější ministerstvo financí. “Propojují lidi, kteří podnikají v tvůrčích průmyslech, od rukodělných řemesel až po reklamní agentury a nahrávací a filmová studia. Dávají odbornou podporu při rozjezdu podnikání a spojují kreativní průmysl s dalšími odvětvími. Výsledkem je mimo jiné stoupající počet mladých podnikatelů, kteří neprchají na západ Německa a zůstávají doma,” dodává Pavel Skála, zakladatel divadelního klubu Školka nebo festivalu Přemostění.

INVESTICE DO TALENTŮ SE VYPLATÍ

“Pokud se má náš kraj skutečně změnit, musíme do toho co nejvíc pustit místní talentované lidi a vytvořit jim příležitost, aby ve svém kraji mohli tvořit a podnikat. Pochopili to na Ostravsku a dlouhodobá čísla třeba z Porúří nebo ze severu Anglie dokazují, že zaměřit se na lidský potenciál v regionu, je ta nejlepší cesta, a to jak ekonomicky, tak sociálně,” vysvětluje lídr Spojenců Jiří Řehák a dodává, že právě tzv. kreativní průmyslová odvětví byla motorem přeměny zmiňovaných ex-průmyslových lokalit. Jiří Řehák je sám součástí organizačního týmu festivalu Banát a spolupořádá další kulturní akce, a tak dobře ví, že tvůrčí průmysly mají i mnohé jiné než jen ekonomické benefity.

“Je dost přezíravé vymýšlet složité strategie přeměny našeho regionu, propagovat nepříliš funkční vládní program Restart a přitom nepustit ke slovu lidi, kteří jsou připraveni region měnit hned teď a bez zbytečných řečí,” říká Spojenec Michal Kučera a dodává, že Spojenci plánují začít hned po volbách s okamžitou podporou místních tvůrčích talentů.
“Nemusí jít o přímé dotace, občas stačí nepřekážet a neklást byrokratické překážky dobrým nápadům. Ale scénář podobných míst v zahraničí nebo Ostravě je jasný – musíme vytvořit fyzické zázemí pro nové aktivity nejlépe atraktivní přeměnou staveb, které donedávna sloužily těžkému průmyslu. Právě v téhle kombinaci průmyslové minulosti a tvořivosti místních patriotů je síla našeho kraje. Tady už opravdu není místo pro politické trafikanty.”

„Do našeho kraje brzy zamíří další stovky milionů korun z evropského programu podpory uhelných regionů. Věřím, že k nim tentokrát kraj přistoupí kompetentně a do přípravy investic zapojí místní tvůrčí talenty. Jinak totiž hrozí, že se další peníze určené na skutečný restart regionu  ztratí v nepotřebných projektech bez ekonomického a sociálního dopadu,“ uzavírá Spojenkyně Karolína Žákovská a dodává, že skutečnou změnu ovšem nelze čekat od současného vedení kraje, které se ke svým tvůrčím talentům, kultuře a lidskému potenciálu obecně chová dosti macešsky.

Spojenci pro kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme