Kučera: Premiér slíbil, že vláda rozhodne o limitech na podzim

13. 7. 2015

Kdy vláda přestane odkládat jednání o těžebních limitech a konečně rozhodne, zda je prolomí či nikoli? Na to se ve své čtvrteční interpelaci na premiéra ptal místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera. A konečně se dozvěděl přesnější termín.

Vláda nedávno schválila aktualizovanou Státní energetickou koncepci České republiky, o limitech ale nerozhodla a vyžádala si další podklady. Ptám se, pane premiére, nakolik je energetická koncepce skutečně aktuální, když se dnes podle ministrů stále neví, kolik hnědého uhlí bude potřeba a kolik ho budeme v následujících letech v Ústeckém kraji skutečně těžit. Zajímá mne tedy, kdy bude o limitech rozhodnuto. Prosím o datum,“ interpeloval ve čtvrtek ústecký poslanec Michal Kučera premiéra Bohuslava Sobotku.

znění celé interpelace i odpovědi zde

Předseda vlády potom zopakoval, že by se spolu s ministrem průmyslu a obchodu přikláněl k variantě posunu hranic těžby hnědého uhlí na lomu Bílina. A poprvé veřejně uvedl, že materiál by se měl dostat na vládu v létě a definitivní rozhodnutí by vláda měla přijmout letos na podzim.

Obce, těžařské firmy, zaměstnanci, ale hlavně lidé žijící v Ústeckém kraji a v okolí hnědouhelných lomů už konečně musí mít jistotu. V tomto ohledu tedy vítám slova pana premiéra, že by na podzim mohlo být jasno. Na druhou stranu TOP 09 nadále zastává názor, že limity těžby by měly zůstat zachovány,“ doplnil Kučera.

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 pro Ústecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme