Kučera: Klíčem k rozvoji severních Čech jsou lidé

19. 5. 2015

Je to první krok, na který naváže práce fóra Sever 2050, které bych rád v nejbližší době inicioval. Je důležité diskutovat a otevřít prostor všem lidem, kteří chtějí slyšet méně politických proklamací a více seriózních debat. Všem, kteří se chtějí zapojit do hledání řešení a záleží jim na tom, kde budou vyrůstat a žít naše děti,“ řekl po konferenci poslanec Michal Kučera, který akci připravil a zaštítil.

Ústecký kraj už v současnosti neřeší primárně ekologické problémy. Expert na horské ekosystémy Jakub Hruška ukázal, že v některých parametrech se podařilo dokonce vrátit přírodu do stavu z předminulého století. Prioritou je naopak řešení socioekonomických problémů. Právě ty se mohou ještě zhoršit, pokud by došlo prolomení těžebních limitů.

Ústecký kraj je unikátní nejen přírodním bohatstvím a rozmanitostí - na jedné straně národní park a na straně druhé historická města, vinice a chmelnice, ale také tím, že je to jediný kraj v České republice s tak vysokou koncentrací velkých měst. V kraji leží hned pět velkých statutárních měst. V tomto ohledu je podobný například německému Porýní, které se také muselo a úspěšně vypořádalo s velkou průmyslovou zátěží.

Právě na tento fakt upozornil v prezentaci děkan sociálně ekonomické fakulty UJEP Jaroslav Koutský, který hovořil také o polycentrickém rozvoji kraje. Tento princip spočívá ve větší koordinaci a spolupráci mezi městy, které leží blízko sebe a proto může například jedno sloužit jako centrum kultury a další třeba jako centrum sportu.

Diskutovalo se také o podobnosti kraje s ostravskou aglomerací. Na rozdíl od Ústeckého kraje má Ostrava velmi dobré spojení s hlavním městem a kuriózně Praze bližší Ústí nad Labem doplácí na nedokončenou a odkládanou dálnici D8. Diskutující také kritizovali nepovedené projekty jako například průmyslová zóna Triangl.

V jistém smyslu slova jsme se přesvědčili o tom, že se naplnila slova prezidenta Václava Havla. Ten byl přesvědčen o tom, že k řešení ekologických a ekonomických problémů se náš kraj úspěšně dostane. Záleží ovšem na lidech, aby svůj kraj považovali za místo dobré k životu a byli ke kraji loajální a tzv. za něj kopali," míní Michal Kučera.

Radka Ostřížová, krajská manažerka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme