Dva měsíce - jedna miliarda, dopravci vyčíslili požadavky vůči státu za poskytnuté slevy

3. 1. 2019

Téměř miliardu korun požadují dopravci za září a říjen na ministerstvu dopravy, aby pokryli poskytnuté slevy na jízdném. Z oné téměř miliardy korun nejvíce chtějí České dráhy, a to skoro celou polovinu. Snížení ceny jízdného o 75 procent, o němž rozhodla vláda, platí pro studenty a seniory od září loňského roku.

Za loňský říjen je fakturována kompenzace ve výši 512 milionů korun, jak informoval mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler. V září to bylo o 49,5 milionů méně. V říjnu byl zaznamenán očekávaný nárůst počtu cestujících, především studentů vysokých škol. Údaje za ostatní měsíce minulého roku zatím ministerstvo nemá k dispozici.

Stát dopravcům doplácí částku do výše komerčního jízdného. Dopravci tyto částky vyčíslují z ceny jízdného, kterou platí cestující bez nároku na slevu.

Systém z počátku vyvolával nejasnosti, protože České dráhy vypočítávaly kompenzace ze základní ceny jízdného, a do výpočtu tak nezahrnovaly slevy, které samy nabízely cestujícím mimo zvýhodněné skupiny. Kvůli tomu mohly dostávat vyšší kompenzace. Po stížnostech konkurenčních dopravců a nátlaku ministerstva však od tohoto výpočtu ustoupily. I tak je to obrovská částka, která ve státním rozpočtu bude chybět.

Na toto téma se zamyslel Tomáš Tesař, místopředseda krajské TOP 09 a trefně dodal: "Učitelů je asi šedesát tisic, kdyby vláda nedoplácela jízdné, tak by každý učitel mohl dostat roční odměnu 100 000,- Kč. Co je asi pro naše děti lepší, dobře zaplacený učitel nebo dotovaná veřejná doprava, kterou špatně placený učitel v produktivním věku ani nemůže využít".

Celý neuptravený text najdete na webu čt 24

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje