Dobrých zpráv není nikdy dost

13. 6. 2017

Roztomilý, ale kriticky ohrožený hlodavec vytvořil na kopci u Loun a blízkém letišti nejpočetnější kolonii v Česku. Zájemci na sysla narazí hlavně ráno a v odpoledních hodinách. Uvidí už i letošní mláďata. 

RANÁ Za ráj syslů platí kopec Raná, který leží zhruba šest kilometrů od města Louny. Nachází se tam nejpočetnější česká kolonie, ve které žije kolem 500 jedinců tohoto roztomilého hlodavce. Dalších zhruba 350 se vyskytuje na přilehlém travnatém letišti. Nyní nastává nejvhodnější čas k jejich pozorování, jejich přítomnost prozradí hlasité hvízdání.

            „Nejlepší období pro pozorování právě začíná, neboť si v okolí nor začínají hrát letošní mláďata. Nejsnadněji lze sysly pozorovat tam, kde jsou již na přítomnost lidí zvyklí. Je to především okolí parkoviště a restaurace, kde se k člověku přiblíží i na velmi malou vzdálenost,“ upozornila Jana Ptáčková ze Správy CHKO České středohoří.

 Jistotu, že na sysly narazíte, budete mít hlavně ráno a v odpoledních hodinách. Syslí hvízdání se z nor ozývá od března do srpna, kdy se tato zhruba dvaceticentimetrová zvířata ukládají ke spánku. „V loňském roce jsme ale zaznamenali rekordmana ještě v listopadu,“ upozornila na zajímavost Ptáčková.

            Sysli jsou na pozorování velmi vděčná zvířata, hezký zážitek lze získat bez jakékoliv výbavy. S dalekohledem a dávkou trpělivosti se o syslech dozvíte mnohem více.

            Sysel patří mezi kriticky ohrožené živočichy. V minulosti ale býval běžně rozšířený a do poloviny minulého století byl považován za hospodářského škůdce. Cílené hubení a dramatické změny způsobu hospodaření zapříčinily, že jejich počet rapidně poklesl. Sysel má za domov stepní prostředí s pravidelně kosenými plochami. Dnes žije v pouhých 36 lokalitách v České republice.

            V roce 2003 odhadli ochránci přírody populaci na Rané na pouhých patnáct jedinců. „Za to, že se zde vůbec zachovala, vděčíme i příznivcům bezmotorového létání a leteckého modelářství, kteří zde kosili přistávací plochy a ty sysel využil jako útočiště,“ poznamenala Jana Ptáčková.

            Populaci syslů se podařilo navýšit i díky postupné obnově krajiny, pomohlo především výše zmíněné kosení a likvidace dřevin. V roce 2011 tam ochránci napočítali 150 jedinců. Během uplynulých šesti let se jejich počet ještě navýšil, pomohl evropský projekt LIFE+ Stepi Lounského středohoří.

            „Proto bylo možné se péči o biotop sysla systematicky a intenzivně věnovat. Znamenalo to především jednat s vlastníky pozemků, odstranit křoviny, které se zde nedostatkem hospodaření rozrostly, nastavit a podpořit vhodný management, to znamená kombinaci kosení a pastvy,“ popsala Ptáčková.

            Na Rané se nacházejí ještě další místa, kde by se mohli usadit. „Pracujeme na plánech, jak syslům usnadnit pohyb i mimo samotný kopec, v nejlepším případě s výsledkem osídlení další lokality,“ dodala Ptáčková. 

zdroj: Mladá fronta dnes

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 Ústeckého kraje

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme