Michal Kučera: CHKO Krušnohoří chtějí tisíce lidí

Radní Ústeckého kraje s gescí regionální rozvoj Michal Kučera si vyhlášení CHKO zařadil mezi své hlavní cíle.  Nejen Krušné hory má prochozené křížem krážem. Co jiného byste taky čekali od zkušeného trempa.

22. 9. 2021

Proč bychom měli mít v Krušných horách CHKO?

Protože, když to nebude, tak hrozí, že se nám část hor změní na apartmánové satelity a horské lunaparky. Kdysi opomíjené Krušnohoří se stává atraktivní turistickou destinací i vyhledávaným místem k bydlení. Ochrana území zajistí, že rozvoj všech částí tohoto regionu bude dávat smysl a že nezničí naši cennou přírodu. Mimochodem, Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez plošné ochrany.

Omezila by CHKO rozvoj Krušných hor?

Ne. CHKO není národní park. Důraz je kladen na ochranu přírodního rázu, a tím se zabrání například vzniku staveb, které by Krušnohoří hyzdily. CHKO je příležitostí, nebrání zdravému rozvoji našich hor.

235522455-10158748721295283-8855109316345293584-n

Není to vlastně zvláštní, že se bavíme o novém CHKO v Krušných horách - dlouho dobu to byl příklad holých plání po kyselých deštích?

Je to důkaz toho, jak neuvěřitelnou cestou prošla naše příroda. Mám osobně prošlapané stovky kilometrů v těchto horách a je úžasné pozorovat, co se tu odehrálo. Ano, les v Krušných horách je dnes stejný jako ten v Jizerkách nebo Orlických horách. Ale ty jsou na rozdíl od toho našeho chráněny.

CHKO asi ale není jediné zelené téma kraje.

Vůbec ne. Tím jak tu ustupuje těžba, bavíme se, co bude místo těch opuštěných děr. A jedna z cest je dát přírodě volný průběh - jako v Krušných horách. Fascinují mě nová severočeská jezera, ale už dnes víme, že tu není dost vody, abychom měli vodní plochu z každého povrchového dolu.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme