Více práce pro lidi a další půjde už samo

1. 10. 2014

Na plakátech s vaší tváří se objevuje heslo Hrát podle pravidel. Nerad bych, aby otázka zněla návodně, ale podle vás se v Příbrami nedodržují pravidla?

Po čtyřletém fungování koalice ČSSD a ODS za tiché podpory komunistů vidíme, že v příbramském veřejném životě jsou opakovaně porušována pravidla minimálně politické etiky. Tím mám například na mysli, že se vyplácejí vysoké finanční částky rodinným příslušníkům, spolustraníkům nebo dokonce opozičním zastupitelům. Řekl bych, že v posledním případě v zájmu toho, aby nebyli tak kritičtí vůči vedení města. Dále vidíme, jak výběrová řízení na stavební práce vyhrávají dvě firmy, které jsou dobrými známostmi nebo příbuzenskými vazbami spojeny s některými konkrétními politiky nebo úředníky. Na radnici se rozhoduje ve prospěch známých a kamarádů a v Příbrami vládne klientelismus, nepotismus a kmotrovství.
Nedávno byla například udělena výjimka na provozování ubytovny na katastru města známému bývalého starosty pana Řiháka. Bylo to jen pár týdnů poté, co vstoupila v platnost městská úprava zamezující vznik nových ubytoven. Město uvádělo, že půjde o neveřejnou ubytovnu, ale ono je pouze veřejným tajemstvím, že ubytovna už tam fakticky fungovala před udělením výjimky. Jen si to pánové, kteří spolu kamarádí, museli dotáhnout před volbami, protože nikdo samozřejmě neví, jak dopadnou a jestli po nich zůstanou na radnici ti správní lidé.

To jsou možná etická selhání, která narušují vnímání politiky jako užitečného řemesla, ale nejsou za hranou zákona.

Pokud dodatečně legalizujete něco, aby papírově odpovídalo skutečnosti, tak už to považuji za hranicí zákona. Ale nemluvme pouze o etice. Vzpomeňte si na kauzu první politiky. Tam byli přímo obvinění lidé z radnice, trestní oznámení se dneska v jiné věci týká i části zastupitelstva a tak dále. Nelze předjímat, jak rozhodne státní zástupce, případně soud, ale tyto věci pokládám už za hranou zákona. Jsme také svědky soudních pří mezi městem a třeba příjemci dotací, ze kterých je patrné, že se s veřejnými financemi nakládalo v rozporu s původním záměrem. V některých případech neplnili příjemci dotací své povinnosti vůči státním institucím a město s tím nic nedělalo.

Topka byla čtyři roky v zastupitelstvu. Proč nevystupovala proti předraženým zakázkám, výprodeji obecního majetku nebo podezřelým směnám pozemků?

Podívejte se, jak hlasovali naši tři zástupci, a odpovíte si. Jednak o předražených zakázkách ani hlasovat nemohli, protože o tom rozhoduje rada, kterou kontrolují ODS a ČSSD. Proti výprodeji a nevýhodným směnám městského majetku naši zástupci vehementně protestovali. Uvědomte si ale, že v zastupitelstvu je 25 osob a Topka měla tři. Při zohlednění, jaké vazby v zastupitelstvu fungovaly a fungují, lze bez nadsázky konstatovat, že v tomto volebním období byla TOP 09 v Příbrami jediná autentická opozice.

Jsou tu ale další sdružení nebo občanské iniciativy…

Ano, mluvím o zastupitelstvu, kde se ve finále hlasovalo. I když jsou to naši političtí konkurenti ve volbách, upřímně vítám snahu hnutí ANO, Šance pro Příbram a dalších měnit veřejné věci k lepšímu.

Co jsou hlavní hrozby v Příbrami?

Příbram je pěkné město s historickou tradicí. Pod letitým vedením stále stejných lidí, kteří mají zájem udržet si vše pod kontrolou, ale mizí potenciál pro další rozvoj. Vezměte si, že ve městě se vše buduje už jen na základě dotací, které vedou k předražování projektů. Pokud je v Příbrami potřeba něco vytvořit a neexistuje na to dotační program nebo město neuspěje se svou žádostí, prostě se to nevybuduje.
Radnice si stěžuje, že nemá peníze, ale zároveň se nestará o svěřený majetek. Když pak zchátrá, tak ho levně prodá kamarádům. Viz první poliklinika. Prodejem na chvíli zalátají díry v rozpočtu a po nás potopa. Z řádně spravovaného majetku plynou příjmy, které mohu jít do potřebných projektů.

Nevidíte to příliš jednoduše? Vždyť na městě je armáda kvalifikovaných úředníků, kteří politikům dávají informace.

Většina příbramských úředníků jsou kvalifikovaní lidé. Je tu ovšem část, která využívá prioritní přístup k informacím pro své vlastní zájmy. Druhá věc spočívá v tom, že úředník může připravit sebelepší materiál, ale rozhodnutí je v politických záležitostech na vedení města. A za třetí je tu vidět i značná lhostejnost. Ve vedení jsou schopní lidé, ale své schopnosti využívají hodně pro sebe. Například Ivan Šedivý funguje jako uvolněný místostarosta s plným úvazkem na radnici, ředitel příbramské pečovatelské služby a také ředitel představenstva nemocnice. Podobně Josef Řihák – donedávna hejtman, stále senátor a zastupitel. Když chcete dobře vykonávat veřejnou funkci, nelze je pouze kumulovat.

Jaké jsou priority Topky pro komunální volby?

Za základní věc považujeme zatraktivnění města pro potenciální investory. Příbram trápí vysoká nezaměstnanost. Je to běh na dlouhou trať, ale vidíme, že současná koalice nic nedělá. Musíme aktivně propagovat město při nejrůznějších příležitostech, abychom přitáhli investory. To je základní bod – v momentě, kdy budou mít lidé práci, nebudou z města odcházet natrvalo nebo dojíždět za zaměstnáním. Budou zde realizovat svou spotřebu, což podpoří místní obchodníky. Ti odvedou více daní do městské pokladny. Zlepšení ekonomické situace obyvatelstva povede ke snížení kriminality.
Chceme se více zaměřit na školství a volnočasové vyžití dětí i dospělých. Z hlediska podpory města to v Příbrami vypadá, že doposud tu lidé žijí jen sportem. Desítky milionů ročně přímých i nepřímých dotací a darů a peněz z hazardu jdou čtyřem největším sportovním klubům. To nemůže pokračovat dál. Jasně také chceme omezit hazard.


Převzato z: www. pribramag.cz
Dostupné na: http://www.pribramag.cz/news/vice-prace-pro-lidi-a-dalsi-pujde-uz-samo-rozhovor-/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme