Záludnosti volebního systému

Jak uplatnit svých 33 hlasů

8. 10. 2010

V Mladé Boleslavi máme 33 zastupitelů, proto má každý volič k dispozici 33 hlasů. Může jich použít méně, nesmí však více. To by byl jeho hlas neplatný. Těchto 33 hlasů může teoreticky věnovat jedné straně, nebo si může vybrat 33 kandidátů ze všech volebních stran. Třetí možností je kombinace těchto dvou způsobů. Při zaškrtávání konkrétních kandidátů však nejde o přímou volbu daného kandidáta. Podívejme se proto na jednotlivé postupy při počítání hlasů.

Nejjednodušším způsobem volby je zaškrtnutí políčka před jménem strany. Má-li strana plných 33 kandidátů, jako je tomu u TOP 09, dostává zvolená strana 33 hlasů. Současně dostává každý její kandidát jeden preferenční hlas. Tímto způsobem tedy nejlépe pomohu oblíbené straně překonat bariéru 5% hlasů a současně jí pomáhám získat co největší počet mandátů v zastupitelstvu.

Druhý způsob je rozdání 33 hlasů jednotlivým kandidátům. V takovém případě se každé straně započítá tolik hlasů, kolik kandidátů na její listině zaškrtnu. Uveďme si příklad. Dám hlas 14 kandidátům z TOP 09, pěti z ODS, třem z KDU-ČSL, jednomu ze SZ, dvěma ze Zvonu, třem z ČSSD a pěti z VpMB. Tímto jsem dal 14 hlasů straně TOP 09, pět hlasů straně ODS, tři hlasy straně KDU-ČSL atd.

Ano, straně. O kandidátech, před kterými jsme udělali křížek, tu zatím není řeč. Nic méně zaškrtnutým kandidátům se současně připočítává jeden preferenční hlas, který může sehrát roli později.

Třetí možností je kombinace obou způsobů. Zaškrtnu např. stranu TOP 09 a tři kandidáty z ODS, dva z ČSSD, čtyři z VpMB. V tuto chvíli jsem přidělil tři hlasy ODS, dva ČSSD, čtyři VpMB. Zbytek do 33 dostává TOP 09, které tak dávám 24 hlasů. Preferenční hlasy pak dostávají zaškrtnutí kandidáti z ostatních volebních stran, u TOP 09 je dostane prvních 24 kandidátů. Tento způsob mi umožňuje silně podpořit oblíbenou stranu, ovšem méně než prvním způsobem. Současně však mohu napomoci, aby byli za jiné strany zvoleni lidé, které preferuji.

Nyní víme, jak se stranám připočítávají hlasy. Co se děje dále? Strany, které překročily hranici 5%, postupují do dalšího kola - tzv. skrutinia. Zde se rozdělí podle počtu hlasů pro strany 33 zastupitelských křesel. Všimněte si, že v tuto chvíli může vypadnout nejoblíbenější kandidát s největším počtem preferenčních hlasů, pokud jeho strana do skrutinia neprošla a nemůže dostat ani jedno místo v zastupitelstvu.

Po rozdělení mandátů stranám je třeba určit, kteří kandidáti se stanou zastupiteli. Až v tuto chvíli začínají hrát roli preferenční hlasy. Kandidáti, kteří překročili průměr preferenčních hlasů aspoň o 10%, získávají zastupitelský mandát přednostně. Ostatní zůstanou v pořadí, v jakém byli uvedeni na kandidátní listině.

Co z toho plyne? Přeskočit v komunálních volbách je složitější, než tomu bylo ve volbách sněmovních. Volba výběrem kandidátů napříč kandidátními listinami je tak volbou posilující velké strany se stálou voličskou základnou: ODS, ČSSD a KSČM. Vaši oblíbenci se do zastupitelstva vůbec nemusí dostat, a nebo budou slabí a nic v něm neprosadí.

Já osobně něco takového nechci riskovat. Budu volit stejně jako řada mých přátel jedním křížkem u strany TOP 09. A co Vy?

Vámi vybraný způsob hlasování je důležitý. Víc, než si myslíte.

Přemysl Tišer

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme