Chceme být odpovědnými hospodáři

8. 9. 2010

TOP09 v Mladé Boleslavi si z hlediska ekonomiky města vytyčuje následující cíle:

  1. Zdravé finanční hospodaření

Je třeba sestavovat vyrovnané rozpočty (a to nejen naoko, ale skutečně), zrevidovat městské výdaje, ohodnotit reálnost příjmů a příjmy města dostupnými nástroji stimulovat.

TOP09 bude prosazovat opětovné vytvoření rezerv, aby dokázaly pokrýt nenadálé finanční potřeby města (momentálně je jejich výše prakticky nulová). Většina z nás má také pro nenadále výdaje schováno něco „pro strýčka Příhodu“, mělo by mít i město.

Působení města má být veřejnoprávní služba občanům, nikoliv business. TOP09 provede revizi a pečlivě zváží působení a rozsah činností městských obchodních společností. Kromě jejich existence také to, zdali není jejich podpora dotacemi finančně náročnější, než kdyby činnosti zajišťovalo samo město.

  1. Snižování zadlužení města

Hospodaření města není v současnosti nikterak rizikové, město je však poměrně vysoce zadluženo. Například splátka úvěru včetně úroků ve výši 81,3 mil. Kč, kterou město Mladá Boleslav zaplatí z rozpočtu roku 2010, není vůbec zanedbatelná částka.

Ač město mělo vždy prostor pro realizaci většiny investic, nyní v první řadě musí počítat se závazkem splácením úvěrů. O ně se pak logicky snižuje objem finančních prostředků použitelných pro jiné aktivity, které chce město vyvíjet a potřebuje na ně peníze.

TOP09 bude prosazovat program, který nepovede ke zvyšování zadlužování města. Pokud by i přesto mělo dojít k čerpání úvěru, pak jen na smysluplné rozvojové investiční projekty a spoluúčasti při čerpání peněz z evropských fondů. Nebude podporovat zadlužování na provozní výdaje města nebo dotace vlastním obchodním společnostem.

Stejně jako v domácnosti, kde si každý z nás uvědomuje, s kolika penězi hospodaří, a pokud si vezme půjčku, bude ji muset splatit - toto si musí uvědomovat vedení města a odpovědně hospodařit.

  1. Transparentnost veřejných zakázek a prodeje majetku

TOP09 bude prosazovat důsledné zveřejňování zakázek města a všech jeho řízených organizacích na úřední desce města. Provede revizi metodiky a nařízení města v této oblasti i pro městem řízené společnosti a bude dbát na řádné dodržování těchto pravidel.

Provede cílené kontroly a nastaví taková pravidla, aby veřejné zakázky nemohly být jako „údržba“ schovávány do dlouhodobých smluv bez výběrového řízení.

Pro TOP09 je nepřijatelné, aby obchodní společnosti města využívaly nedokonalosti legislativy a prodávaly bez vědomí zastupitelstva města původně městský majetek, který na ně byl převeden.

  1. Transparentnost v oblasti majetku a investic

TOP09 nebude podporovat zbytečné megalomanské projekty, ale projekty takové, které obyvatelům města za rozumnou cenu přinesou co možná největší užitek.

Budeme prosazovat zadávání studií a dokumentace s jasnou vizí z hlediska realizovatelnosti. Nesmí se stávat, aby jako v roce 2009 byly odepsány projekty ve výši 3,4 mil. Kč jako zmařené projekty či studie, které se nebudou realizovat. Tyto peníze se zcela jistě „daly využít“ lépe.

Budeme důsledně dbát na hospodaření s majetkem - a to jak v rámci města, tak ji v městem řízených společnostech. Pokud bude zjištěno, že jsou inventury dělány jen z povinnosti a „naoko“, dotyčné pracovníky důsledně potrestáme.

  1. Koncepce dotační politiky

TOP09 bude podporovat realizaci investičních akcí zahrnutých v integrovaném plánu rozvoje města. Dále zpracuje koncepci dotační politiky města – od témat, přes koncepce projektů a oblastí realizace, až po cílené vyhledávání dotačních titulů.

TOP09 bude podporovat získávání dotací napříč odbory magistrátu a městských společností. Bude podporovat i menší projekty – každá koruna, kterou město získá navíc pro svůj rozvoj je zcela jistě prospěšná.

Zdeněk Bařinka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme