TOP 09 se zúčastnila besedy Výzva pro region

22. 9. 2010

Tomáš Janák, lídr kandidátky TOP 09, a Miloš Sekyra, kandidát č. 2 do zastupitelstva Čelákovic, se zúčastnili předvolební besedy Výzvy pro region, nové občanské platformy, která si klade za cíl sdružit a zastupovat  podnikatelské subjekty v našem regionu. Každá z kandidujících stran měla možnost představit svůj program, zhodnotit současné podnikatelské prostředí v regionu a seznámit posluchače s vlastními cíly a záměry, které chce po volbách realizovat.

Podle Tomáše Janáka  je naše město pro podnikatele zajímavé již jen svou polohou v blízkosti hlavního města, která skýtá mnoho možností a příležitostí pro podnikání. „Rozvoji podnikání rozhodně napomáhá budování nových obytných a průmyslových zón. Díky tomu vzniklo a vzniká mnoho pracovních příležitostí pro firmy a v případě průmyslových zón i nové prostory pro samotné podnikatele.“

Na otázku, co by se z hlediska podnikání v našem městě mohlo zlepšit, a co by mělo a mohlo samo město udělat, odpověděl Miloš Sekyra, že je nutné podívat se na tuto problematiku v širším geografickém kontextu: „Naše město není izolovaným ostrovem, jak by se mohlo někdy zdát. Takže jedna z cest je určitě užší spolupráce s okolními obcemi a městy v rámci regionu. Je třeba vést otevřený a konstruktivní dialog s podnikateli, znát jejich potřeby, projekty a rozvíjet město i v tomto duchu.“ Město rozhodně nesmí podnikatelům „házet klacky pod nohy“, popř. některé podnikatele zvýhodňovat.

Miloš Sekyra dále uvedl, že je nutné vyhodnocovat podnikatelské záměry v souladu s platným územním plánem, a že TOP 09 rozhodně nepřipustí, aby se životní podmínky pro občany Čelákovic zhoršovaly. Na závěr svého příspěvku uvedl: „Je ale také třeba si uvědomit, že město není firma a nemůže podnikat. Hlavním posláním a povinností města je starat se o své obyvatele a zajišťovat jim co nejlepší podmínky ve všech oblastech života jako je zdraví, sport, kultura, vzdělávání, bydlení a občanská vybavenost. A právě zde se jistě naskýtá velký prostor pro oboustrannou spolupráci mezi městem a podnikateli“.

Místo dotazu na své politické konkurenty se zstupci TOP 09 zajímali o názor občanů a podnikatelů, kde oni vidí možnosti pro zlepšení a další rozvoj. Závěr besedy byl věnován diskuzi s občany.

Jan Prokůpek