Jak volit zastupitele města?

Základem je zdravý selský rozum

8. 9. 2010

Komunální politika se od té "velké", celostátní, značně liší. Opravy silnic a chodníků, budování kanalizací, péče o zeleň, granty sportovním organizacím – to vše jsou věcná témata. Tam, zdá se, ideologie v takové míře nepatří. V městském zastupitelstvu se neřeší dlouhodobé směřování celé země. Podle čeho tedy zvolit zastupitele?

Komunální politiky bychom měli vybírat podle jiných kritérií, než je strana, za kterou kandidují. Prvořadá je poctivost. Měli bychom se snažit vybrat politiky, kterým jsme schopni svěřit do správy i svůj majetek. Proč bychom jim pak jinak svěřovali majetek městský, pokud jim takto nevěříme? Vysoce vzdělaný mafián na radnici napáchá ve městě větší škody než poctivý politik s prostým rozumem, který poctivě hospodaří a zbytečně nezadlužuje radnici.

Dalším kritériem je rozhled a zdravý selský rozum. Komunální politik nepotřebuje formální vzdělání a akademické tituly. Politik je člověk, který činí rozhodnutí v mnoha různých oblastech. Ty vyžadují mnohdy hluboké odborné znalosti, které nikdy jeden člověk nemůže obsáhnout. Politik proto musí být schopen porozumět odborníkům, vést s nimi diskusi a vyhodnotit jejich úzké a často protichůdné názory zdravým selským rozumem. Odborná specializace, může-li ji politik využít při práci pro město, je ve spolupráci se zdravým selským rozumem výhodou.

Důležitým kritériem pro volbu zastupitele je úcta k předchůdcům. Komunální politika nelze plánovat jen na čtyři roky. Řada projektů trvá déle. Pokud každý nový primátor všechny rozpracované projekty smete se stolu a začne „od nuly“, vyhodí tím zbytečně mnoho peněz a město se bude rozvíjet příliš pomalu.

"Chybami se člověk učí, ale moudří se učí z chyb těch druhých." Proto zdravý selský rozum velí hledat oporu i ve zkušenostech nejen předchůdců na radnici, ale i u dalších měst a obcí a v neposlední řadě u předchozích generací. Politik by měl také udržovat (konzervovat) a rozvíjet to, co se předchozím generacím osvědčilo. Stejně tak by měl i u architektonických prvků ve městě opravovat, rekonstruovat a případně rozšiřovat ty, které jsou krásné a jedinečné, ať už to jsou budovy, parky, náměstí... Odpovědný politik nebude bezmyšlenkovitě bourat a navrhovat na jejich místa nové architektonické obludy.

Přemysl Tišer

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme