Šachy v Kosmonoském zpravodaji

Kosmonosy - Předvolební boj už zuří všude kolem nás, na stránky Kosmonoského zpravodaje se však dostal ještě dříve, než bylo domluveno

19. 9. 2014

Kosmonoští zastupitelé si stejně jako na konci minulých volebních období odhlasovali, že před komunálními volbami bude vyhrazeno pro prezentaci názorů, kandidátních listin a politických programů teprve úplně poslední číslo informačního listu Kosmonos a Horních Stakor. To však nesplnili všichni.

Předseda redakční rady Kosmonoského zpravodaje Eduard Masarčík a lídr kandidátky Občané pro Kosmonosy otiskl v aktuálním vydání článek „Nové apolitické sdružení je tu pro každého". To vyvolalo ostrou diskuzi jak mezi zastupiteli, tak v řadách veřejnosti. Hovořilo se dokonce o aroganci a zneužití moci.

Poslední číslo však doznalo ještě jednoho nečekaného zásahu. Starosta Miroslav Vaněk na poslední chvíli rozhodl o výměně velké fotografie rekonstrukce místních komunikací a článku o začátku školního roku za sumář volebního období, který vytvořil společně s místostarostkou Markétou Pekařovou. O obou článcích se hovořilo na posledním zastupitelstvu.

„Za periodikum zodpovídá vydavatel, kterým je město. Proto jsem se rozhodl vyměnit články na titulní straně," vysvětlil starosta Vaněk. Zároveň upozornil na skutečnost, že redakční rada je pouze poradním orgánem, a na údajné tvrzení bývalého redaktora zpravodaje, že předseda redakční rady zakazuje seznamovat vedení města s obsahem chystaného vydání.

„A máte na to důkazy?" kontroval Masarčík.

Přestože starostův článek se do zpravodaje dostal poněkud guerillovým způsobem, nelze mít o jeho otištění takové pochybnosti jako o článku zastupitele Masarčíka, který vyloženě porušil dohodu.

„Je jasné, že na základě věcí, které se staly, se pro příští rok navrhnou nová pravidla, zpravodaj bude dělat někdo jiný, bude mít jinou formu. Já z toho, co se stalo, vyvozuji osobní zodpovědnost a rezignuji na post předsedy redakční rady," zakončil svou řeč Masarčík.

Na otázku zastupitele Václava Petříčka, zda Občané pro Kosmonosy kontroverzním článkem už svůj prostor v předvolebním čísle vyčerpali, odpověděl Masarčík utvrzením, že v příštím čísle vyjde už pouze kandidátní listina.

Martin Weiss

Převzato z: http://m.denik.cz/

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme