Podezřelý prodej pozemku v centru Kladna

TISKOVÁ ZPRÁVA

16. 4. 2012

Až příliš rychle prodává dle názoru kladenské TOP 09 magistrát největšího středočeského města lukrativní pozemek ve středu Kladna za zhruba 10 milionů. Do výběrového řízení se přihlásila jediná firma, jejíž majitel je navíc veden v záznamech StB. Přestože nebylo v zakázce více nabídek, zastupitelé za ODS ve spolupráci s ČSSD prodej, i přes odpor opozice, schválili. Hrozí tak, že v samém centru města vyroste bez zaštiťující odborné studie nevzhledná výšková budova s dalším obchodním centrem.

V úterý 17. dubna bude kladenské zastupitelstvo již schvalovat smlouvu o prodeji pozemku na náměstí Svobody v začátku pěší zóny. Kladenská TOP 09 ale zastupitele vyzývá, aby od rychlého prodeje zatím ustoupili. „Na jednom zasedání zastupitelstva se hovoří o záměru udělat průzkum, zda by na pozemku měl vůbec někdo zájem stavět a na dalším se už schvaluje prodej parcely jedné konkrétní firmě. Je to překotný, nesystémový, nezodpovědný postup, který vzbuzuje řadu otázek,“ uvedl zastupitel za TOP09 a předseda místní organizace strany Petr Soudek. „V nejlepším zájmu města rozhodně není prodat lukrativní pozemek jedinému zájemci a navíc nemít ani odbornou studii na jeho investorský záměr. TOP 09 proto žádá zastupitele za ODS a ČSSD, aby předešlé výběrové řízení zrušili, vypsali nové a postupovali s větším rozmyslem a transparentně. Není nutné rozhodnout okamžitě, když tento prostor byl volný po tak dlouhou dobu,“ dodal Roman Havelka, předseda regionální organizace TOP 09 na Kladensku.

Kladenská TOP 09 na posledním zasedání zastupitelstva požadovala vypracování urbanistické studie s cílem zjistit, co a s jakými parametry by na onom místě mělo stát. „Následně by město mělo vyhlásit architektonickou soutěž a na základě nejlepší architektonické studie hledat investora. Prodej jedinému zájemci navíc s pochybnou minulostí nevzbuzuje důvěru,“ sdělil Petr Soudek.

V několikapatrovém komplexu zájemce počítá údajně také se supermarketem, jehož provoz podle kladenské TOP 09 přivede do centra města další dopravu. „Nelíbí se nám, že ani tento aspekt předem nikdo neřeší. Navíc by se to negativně dotklo obchodů na pěší zóně, které se už nyní potýkají s ekonomickými problémy. Považuji to za nesystémový, rizikový krok,“ podotkl Roman Havelka.

Požadavek radnice, že pod komplexem musí vzniknout 300 parkovacích míst, je dle kladenské TOP 09 nereálný. „Navíc to budou stání placená, což zkomplikuje situaci zdejších obyvatel, kteří využívali místo potencionální stavby pro bezplatné parkování. Město nehovoří o adekvátní náhradě a oprávněně se domnívám, že obyvatelé okolních panelových domů nepatří mezi vysokopříjmovou skupinu, která si může pronajmout placené stání,“ sdělil Petr Soudek.

Z těchto důvodů se zastupitelé za TOP 09 pokusí na úterním zasedání zastupitelstva schválení smlouvy zvrátit a doufají, že se přidají nejen opoziční, ale i někteří zodpovědní koaliční zastupitelé.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme