Zastupitelé Prahy 4 starostu neodvolali, žádají ale vysvětlení jeho cesty na Severní Kypr (ČRo - Radiožurnál)

11. 12. 2013

O říjnové schůzce nejdřív informovala severokyperská média, popisovala ji jako oficiální setkání dvou politiků. To ale Pavel Caldr popírá. „Byl jsem tam soukromě na dovolené. Sešel jsem se tam s nějakými místními obyvateli, ale je to čistě záležitostí soukromí,“ řekl Českému rozhlasu. 

O setkání pražského politika s vicepremiérem se zajímalo i kyperské ministerstvo zahraničních věcí v Nikósii. To rozdíl mezi oficiální a soukromou dovolenou nevidí.

„To není v pořádku. Je to úřední osoba. Je to starosta města nebo městské části. A když se setká se zástupcem neuznaného státu, pro nás je to stále problém," upozorňuje Andreas Eliades z kanceláře tajemníka. 

Starosta Caldr cestoval s některými svými kolegy. V místě pobytu se také setkal s Ondřejem Palounkem, vlivným pražským lobbistou. 

„Pokud by to bylo oficiální cesta, samozřejmě bych to vnímal jako problém. Ale byla to soukromá cesta a já si myslím, že jako soukromá osoba mohu cestovat, kam chci,“ trval Caldr na tom, že s tamními politiky nic neprojednal. 

Zastupitelka Jana Marsová z TOP 09 se s jeho vyjádřením spokojila. „Do této chvíle nikdo jiný nebyl schopný předložit důkaz o formální a dohodnuté spolupráci mezi městskou částí Praha 4 a severokyperskou stranou. Pakliže někdo nepředloží další důkazy, tak mi osobně se tím dále zabývat nebudeme,“ prohlásila Marsová. 

Zelení podají návrh na odvolání znovu 

Karel Šplíchal z ČSSD cestu označil za politickou chybu. „Kdybych věděl, že jedou na Severní Kypr, tak bych se chytnul za hlavu a samozřejmě bych je varoval. Byla to jejich soukromá iniciativa a tohle se mi zdálo velmi nerozumné,“ řekl zastupitel za sociální demokracii. 

Nejtvrději se vůči Caldrovi vymezil Petr Štěpánek ze Strany zelených. „To vysvětlování bylo na úrovni pětiletého dítěte, když doma něco zapírá. My v té věci budeme podávat návrhy na odvolání opakovaně,“ uvedl Štěpánek stanovisko své partaje. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme