TOP 09 je proti prodeji pozemků u ZŠ Jeremenkova (Parlamentní listy)

27. 11. 2013

„Předně se obáváme výstavby dalšího předimenzovaného developerského projektu, jako jsme tomu v minulosti byli svědky mnohokrát. Postup je vždy totožný: zastupitelé vládnoucí koalice Prahy 4 rozhodnou o prodeji pozemků, o kterých se obecně ví, že se na nich chystá masivní výstavba. Po prodeji pozemků poté argumentují tím, že na rozhodnutí o způsobu zástavby nemají žádný vliv a městská část je pouhopouhým účastníkem řízení. Zářným příkladem je plánovaná výstavba 14-ti podlažního domu v Údolní, či známý developerský projekt Obytný soubor Braník,“ uvádí Jana Marsová, předsedkyně Klubu zastupitelů TOP 09 Praha 4.

Rada městské části by chtěla prodat pozemky za min. 32 mil Kč a zároveň podmiňuje jejich prodej dodáním architektonické objemové studie. Lze předpokládat, že developer bude chtít pozemek s cenou téměř 7 tisíc Kč za m² maximálně zhodnotit, tj. bude se inspirovat spíše okolní panelákovou výstavbou než vilovou zástavbou v Gončarenkově ulici.

„Správný postup při plánování prodeje je opačný. Nejdříve má být zpracována objemová studie a následně, po vyhodnocení, zda je to pro konkrétní lokalitu přípustné, prodat případně pozemek s již s omezením ohledně přípustné zástavby,“ doplňuje Marsová.

Výstavba mnohopodlažního bytového domu by výrazně zhoršila podmínky pro život místních obyvatel. Dané lokalitě, kde je žalostně málo zeleně, by mnohem více slušela parková úprava.

Vládnoucí koalice ODS, ČSSD a tzv. nezávislých by ráda prodejem zalepila jednu z mnoha děr v rozpočtu. Tento způsob je ovšem pro klub TOP 09 nepřijatelný a proto nepodpoří připravovaný prodej řešených pozemků.